"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

9x Het is niet normaal dat…

Dat het leven hier in Tanzania niet te vergelijken is met dat in Nederland is duidelijk. Al zullen Julian en Lisan het (nog) niet echt beseffen, hun jeugd ziet er compleet anders uit dan van hun Nederlandse leeftijdsgenootjes. Er zullen vast en zeker ook momenten komen waarop we hen moeten uitleggen dat bepaalde dingen die zij vanzelfsprekend vinden, toch niet zo gebruikelijk zijn voor andere kinderen.

Dus hier zijn ze alvast op een rijtje: negen dingen die wij als normaal beschouwen. Maar wat wellicht niet voor iedereen geldt…

1. Papa op een quadbike naar het werk gaat

Op de farm wonen heeft zo z’n voor- en nadelen. Een daarvan is dat je snel op je werk bent. En weer thuis! De paar honderd meter naar kantoor is eigenlijk te kort om er de auto voor te nemen. En te vermoeiend om het een paar keer per dag te voet af te leggen. Dus dan maar per quadbike. Onder het mom van ‘jong geleerd is oud gedaan’ hebben we er Julian ook maar alvast een gegeven…

Bas en Julian samen op de quadbikes

2. Er apen in de tuin zitten

Niet zelden worden we ’s ochtends gewekt door krijsende apen in de bomen naast ons huis. Terwijl je in Nederland hiervoor naar de dierentuin gaat en in de Afrikaanse wildparken stopt om er een foto van te maken, zitten hier de apen gewoon in de tuin. De Blue Monkeys, ofwel Witkeelmeerkatten, zijn behoorlijk actief overdag en amper schuw. Eigenlijk horen ze er net zo bij als de honden en kippen. Maar bijzonder is het wel.

Blue Monkey apen in de tuin

3. Je vriendjes ver weg wonen

In Nederland is het vrij standaard dat je op je fiets naar je vriendjes gaat om te spelen. Of je treft elkaar bij het speeltuintje van het dorp. In Tanzania zijn we echter altijd op de auto aangewezen. Om boodschappen te doen,  om naar school te gaan en om bij vriendjes te gaan spelen. Vaak krijg je dan ook een routebeschrijving in de trant van: “Bij de boom met gele strepen linksaf, na de brug rechts en bij de oranje kerk rechtdoor…” Een hele uitdaging om er te komen over de smalle zandweggetjes door de bush!

De weg naar een vriendje om te gaan spelen

4. Je in je vrije weekend op safari gaat

Absoluut een van de grootste voordelen van het wonen in Tanzania! In plaats van familiebezoeken in het weekend trekken wij er regelmatig op uit naar een van de omringende parken. Hoe meer afgelegen, hoe beter! Lekker lunchen, heerlijk ontspannen bij het zwembad, een spannende game drive maken en ’s avonds genieten van een kampvuur en uitgebreid diner. En dan in slaap vallen met de geluiden van de Afrikaanse nacht op de achtergrond. Wat een voorrecht!

Julian op safari in Tanzania

5. Je als 3-jarig Nederlands jongetje met iedereen Engels praat

Hier kunnen wij ons als ouders nog regelmatig over verbazen. Thuis spreken we natuurlijk onze moedertaal. Maar Julian spreekt inmiddels net zo goed Engels als Nederlands. Als we ergens gaan eten of een weekendje weg gaan, raakt hij al snel aan de praat met het personeel of andere gasten. Geen hinder van een taalbarrière of verlegenheid. Dankzij zijn kinderlijke spontaniteit maakt hij overal vrienden!

Julian en ranger nationaal park in goed gesprek

6. Verschillende keren per dag de stroom uitvalt

Het valt ons al bijna niet meer op als we weer een power cut hebben. Tenzij het net gebeurt op een moment dat je onder de douche staat of een luier aan het verschonen bent… Wij hebben het geluk dat er vrij snel overgeschakeld wordt op een generator (nog zo’n voordeel van tussen de kassen wonen!). Maar dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Sterker nog, slechts een kwart van de Tanzaniaanse bevolking heeft überhaupt beschikking over elektriciteit. Overigens blijkt stroomuitval in Nederland ook nog wel eens voor te komen dus zo bijzonder is het niet. Al hebben jullie er dan meer last van dan wij! 🙂

7. Je voor je eerste verjaardag al meer dan 100 olifanten hebt gezien

Hoe jong ze ook is, zelfs Lisan moet er aan geloven. Met amper 4 maanden ging ze al voor de eerste keer mee op safari naar Tarangire National Park. Hoewel ze nog niet het enthousiasme toont dat haar oudere broer heeft – die inmiddels eerder dieren ziet dan wij! – gaat ze overal zonder problemen mee naar toe. Als het maar groot genoeg is en beweegt, kan het haar aandacht wel trekken. Maar het échte wild spotten leert ze ongetwijfeld snel genoeg.

Lisan in Tarangire National Park bij de olifanten

8. Je praktisch 365 dagen per jaar een korte broek kunt dragen

Wonen nabij de evenaar heeft als voordeel dat we mogen genieten van een tropisch klimaat. Toegegeven, je hoort ons ook wel eens klagen over hoe koud het wel niet is. Maar zelfs in onze wintertijd schijnt nog met enige regelmaat de zon en dan wordt het ’s middags toch best aangenaam met een graad of 24. En kan de korte broek alsnog tevoorschijn komen!

9. Je met het vliegtuig je opa en oma moet opzoeken

Terwijl beide grootouders in Nederland op fietsafstand wonen, zit een spontaan bezoekje aan opa en oma er niet meer. De familiebezoeken plannen we tegenwoordig ver vooruit, waarvoor we eerst vlucht van zo’n 8-10 uur moeten maken. Ondanks dat we zoveel mogelijk ’s nachts vliegen blijft het een vermoeiende reis, zowel voor de kinderen als ons. Maar we hebben het er graag voor over!

Julian in het vliegtuig in Arusha

lk ben benieuwd of jij nog aanvullingen hebt!

4 reacties

 1. Koolen

  Heerlijk om te lezen,
  wij zijn maar 5 maanden in Tanzania geweest, maar alles is o zo herkenbaar.
  Wat dacht je van alles in de bus meenemen, inclusief kippen, geiten, enz.
  Of alles op de motor vervoeren, dieren, boomstammen, kratjes frisdrank.
  En nog zoveel meer dingen.

  Bedankt voor het even wegdromen naar Tanzania.

  • Back to Africa

   Hi! Je hebt helemaal gelijk. Zo zie je maar hoe snel alles went; we kijken niet eens meer vreemd op van overvolle bussen of geiten (en soms zelfs complete bedden!) die achterop de motor vervoerd worden. Bedankt voor de aanvulling!

 2. Maaike

  Het lijkt me een geweldige ervaring voor je kinderen!!

  • Back to Africa

   Absoluut! En hopelijk kunnen ze zich er later nog zoveel mogelijk van herinneren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: