Het nieuws zal je afgelopen week vast niet ontgaan zijn. Een Frans gezin dat nietsvermoedend in de Beekse Bergen uit hun auto stapte, vlakbij een groepje jachtluipaarden. Het “oog in oog staan met jouw favoriete dieren” waarmee het safaripark adverteert, namen zij wel heel letterlijk. En dat alle gezinsleden ongedeerd bleven, mag een wonder heten.

Iedereen die deze schokkende videobeelden gezien heeft, zal zich afvragen “Wat bezielt zo’n mensen!”. Misschien dachten ze dat de cheeta’s tegelijk met hun vrijheid ook hun jachtinstinct verloren waren? Toch lijkt het de laatste tijd steeds vaker voor te komen: bezoekers die zich argeloos te dichtbij wilde dieren begeven en het met de dood moeten bekopen.

Zoals de man die in het Zuid-Afrikaanse Marakele Predator Park de kooi van een leeuw binnenstapte. Een bekende filmmaker die tijdens de opnamen voor een natuurserie een kopstoot kreeg van een giraf. Hij overleefde het niet. Of de Nederlandse toerist die eind vorig jaar in Zambia door een olifant gedood werd.

Voordat je denkt dat een safari in Afrika toch wel heel risicovol moet zijn, dat is het niet! Maar het is wel goed om een paar dingen te bedenken alvorens je je in een wildpark begeeft. Met of zonder hekken…

Julian en Lisan bovenop de safariauto

5 dingen die je beter níet kunt doen tijdens een safari

1. Volg het voorbeeld van de Fransen

Om maar meteen met de belangrijkste regel te beginnen: kom niet de auto uit! Hoe verleidelijk het ook is om die perfecte selfie te maken met een neushoorn of olifant, het zijn wilde dieren. Onvoorspelbaar en vaak gevaarlijk. Zelfs wanneer er geen teken van leven om je heen te bespeuren is, er kan altijd wild in het lange gras, in een boom (of erachter) verscholen zitten.

Giraf verstopt zich achter boom
Mocht de nood écht hoog zijn en je kunt het niet meer ophouden tot de volgende bush-wc, parkeer de auto niet tussen de bosjes maar zet ‘m stil midden op de weg, in een open gebied. Je kunt dan snel achter de auto je behoefte doen. En hopen dat je niet plotseling in twee nieuwsgierige ogen kijkt vanuit deze benarde positie.

2. Zo dichtbij dat je ze zou kunnen aaien

Olifant close up

Zelfs wanneer je in de auto blijft, respecteer een minimale afstand tussen jou en de dieren. Rijd niet door een kudde en kom zeker niet tussen een moeder en haar kind. Je kunt je de beschermingsdrang van een moeder voorstellen; zelfs een (safari)auto zal haar niet tegenhouden! Onthoud dat als jij dichtbij genoeg bent om hen te zien, de kans groot is dat zij ook jou zullen opmerken.

3. Volgens de laatste mode

Vergeet de nieuwste modetrends, zeker als die kleurrijke en opzichtige kleding betreffen. De dieren zullen er weinig omgeven hoe modieus je er tijdens een safari bijloopt. Sterker nog, felle kleuren schrikt ze af, dus houd het bij neutrale en kakikleurige kleding. Daarnaast zijn goede wandelschoenen en een fleecejas voor de frisse ochtenden ook een aanrader.

4. Run, Forrest, run!

Walking safari in Arusha National Park

Een gouden regel die ook de bekende wildlife gids Peter Allison in zijn boek “Whatever you do, don’t run” bevestigt. Wanneer je ondanks alle voorgenomen maatregelen toch oog in oog komt te staan met een wild dier, doe dan niet datgene dat je intuïtie je het eerst ingeeft: rennen! Zeker een roofdier zoals een leeuw zal dit namelijk associëren met een angstige prooi – wat je min of meer ook bent op dat moment –  en je achterna komen om aan te vallen. In plaats daarvan kun je beter stil blijven staan of rustig achteruit lopen, tot het dier zelf weggaat. Wat hij hopelijk ooit doet.

5. Laat weten dat je er geweest bent

Take nothing but pictures from wildlife in Tanzania
Een safari in Afrika is een onvergetelijke ervaring en zal je de rest van je leven bij blijven. Maar een wildpark hoeft niet jarenlang aan jouw bezoek herinnerd te blijven. Volg de aangegeven paden en rijd niet zomaar bush in. Je weet namelijk niet waar je overheen rijdt of wat er onder je ligt. En laat zeker geen afval achter maar neem het netjes met je mee.

6. Een nieuwe kamergenoot

Vervet monkey op de loer in Tarangire National Park

Niets is vervelender dan een ongenode gast in je kamer te vinden. Zeker wanneer die zich moeilijk laat wegjagen of graag wat meeneemt. Zo zijn apen rondom de lodge best grappig, maar een stuk minder leuk als ze op ontdekkingstocht gaan tussen je bagage. Vergeet daarom nooit om de rits van je safaritent goed te sluiten, zowel overdag als ’s nachts. Laat geen etensresten achter of berg ze goed op zodat ze ook monkey proof zijn.

7. Een avondwandeling rondom de lodge maken

Danger, no one beyond this point in Ndutu Serengeti

’s Avonds nog even een ommetje maken om de uitgebreide maaltijd te laten zakken? Bedenk dan dat de meeste roofdieren beter zien dan jij in het donker. En jou eerder opmerken dan jij hen. Niet voor niets staat het personeel erop dat je door een bewaker begeleid wordt naar je kamer. En geloof me, als er tijdens zo’n wandeling net een familie olifanten jouw tent passeert, houd je je adem wel even in!

8. De geluiden van de natuur overstemmen

Zelfs een olifant is niet meer indrukwekkend genoeg om voor wakker te blijven

Je mag jezelf nog zo graag horen praten, tijdens een game drive of safariwandeling geldt er maar een ding: de “mute” knop. Dieren worden alert bij luide geluiden en het zal ze afschrikken. Dus houd je grappen of zangkunsten even voor je; tijdens de lunch of bij het zwembad is hier genoeg tijd voor!

9. De Big 5 graag

Leeuwin in Serengeti National Park

Natuurlijk heb je (stiekem) een verlanglijstje wanneer je op safari gaat. Maar onthoud waar je je bevindt: dit is geen dierentuin maar de ruige wildernis van Afrika. De dieren zijn ongetemd en bewegen zich vrij rond. Geen hekwerk of zelfs landsgrens die hen kan tegenhouden. Gidsen kunnen geen afspraken met hen maken en dat is juist de schoonheid van de Afrikaanse bush: het laat zich niet voorspellen. Houd dus je ogen en oren goed open en verwacht het onverwachte!

Bekijk ook mijn 5 tips met wat je juist wél moet doen tijdens een safari!