Terug naar Afrika

"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Een oase van groen en rust aan Lake Manyara

Uitgestrekte vlaktes met glooiende heuvels op de achtergrond glijden aan ons voorbij. Maasai lopen met hun geiten en (veel te magere) koeien langs de weg. Aan een klein meertje worden ezels zwaar beladen met jerrycans, gevuld met water. De regens van de afgelopen week hebben dit gebied gelukkig ook bereikt, want overal duiken verse groene grassprietjes op.

Lees verder

Een feestelijk uiteinde en verrassend begin

De kerstliedjes in de auto. De versierde kerstboom naast de open haard. De kaarsjes ’s avonds aan of zelfs de kerstmuziek bij het ontbijt. Hoe we ook proberen de kerstsfeer in huis te halen, het blijft lastig.
Lees verder

Een geit voor Kerst

Tweemaal per jaar is er feest op de farm. Een evenement waar lang van tevoren over gepraat en naar uitgekeken wordt. Waar de medewerkers hun beste kleren voor uit de kast trekken en, met name de vrouwen, zich uitbundig voor opdoffen. Zo ook voor het kerstfeest van dit jaar.
Lees verder

De zoektocht naar de leeuwen van Tarangire – deel II

In november gingen we op safari in Tarangire National Park. Waar niet alleen veel olifanten maar ook een groot aantal leeuwen schijnen te zitten. Maar al die keren dat wij er zijn geweest, hebben we niets gezien. Tijd voor een nieuwe zoektocht. Hoe onze safari begon, kun je in deel I lezen.  

Lees verder

When Santa Claus meets Sinterklaas

Wanneer je in het buitenland woont, is het soms lastig om met de verschillen in cultuur en tradities om te gaan. Zeker als de mensen om je heen Tanzaniaans zijn, je naar een internationale (Britse) school gaat en geen één klasgenootje uit hetzelfde land komt. Tegelijkertijd probeer je zo goed mogelijk je eigen tradities in stand te houden. Zoals het vieren van Koningsdag en Sinterklaas. Want tenslotte zijn we op de eerste plaats nog steeds Nederlanders.

Het toeval wil echter dat zowel de Kerstman als Sinterklaas in dezelfde week een bezoek aan Arusha brengen. Op twee achtereenvolgende dagen. En dat nog wel vóór pakjesavond…

Kerstliedjes zingen tijdens de Christmas Bazaar in Arusha

Father Christmas

Santa Claus, ofwel Father Christmas zoals hij door de Britten wordt genoemd, is uitgenodigd bij de Christmas Bazaar op de internationale school. Een sfeervol evenement met tientallen stalletjes waar je kerstinkopen kunt doen, een springkussen waar de jongsten zich kunnen uitleven en overal heerlijke hapjes.

Aan het eind van de middag komt de Kerstman vrolijk zwaaiend op een quadbike aangereden. Hij strooit hier en daar wat snoep rond  en neemt de tijd om bij de kinderen te gaan zitten. Maar ondanks de kerstlichtjes, de gekleurde kerstbomen en de prachtig gezongen kerstliedjes, blijft het een vreemde traditie om Kerst onder een tropische zon en met 30 graden Celsius te vieren. Of een Kerstman te hebben die op de eerste dag van december arriveert…

Bij Sinterklaas in Arusha

Sinterklaas en zwarte piet

Sinterklaas maakt zijn opwachting een dag later. Zijn bezoek is aangekondigd bij Arusha Villa, waar een schare aan Nederlandse families zich verzameld hebben. Hij is overduidelijk uit Nederland overgekomen. Maar hoe hij deze nieuwe lodge midden op een oude koffieplantage heeft weten te vinden, is mij een raadsel. Wellicht ook op een quadbike?

De goede man wordt omringd door een zestal zwarte pieten (hier heerst geen discussie over de huidskleur van deze kindervrienden). Al beginnen de zwarte pieten steeds witter te kijken naar mate de middag vordert en de temperatuur stijgt. Sinterklaas houdt het hoofd echter koel en zorgt ervoor dat alle aanwezige kinderen een cadeautje krijgen.

Kerst en Sinterklaas in een weekend

Zo sta je de ene dag nog bij de kerstboom… en de volgende dag bij Sinterklaas!

Hoe ze ook mogen heten – Santa Claus, Vader Kerst, Sinterklaas of Black Pete – en wanneer ze ook langskomen, het waren zonder meer twee gezellige middagen. Zowel voor de kinderen als de ouders. En voor Julian is de komst van de Kerstman zo klaar als een klontje; deze man met zijn witte baard was overduidelijk de vader van een klasgenootje, dus de échte moet nog komen. Wie weet het komende weekend op de Arusha Christmas Fair. Want dan heeft Sinterklaas zijn spullen ingepakt en kunnen we pas echt in de kerstsfeer komen!

En hoe heb jij Sinterklaas gevierd? Of was de kerstboom ook al in huis gehaald voor de Sint goed en wel vertrokken was?

De zoektocht naar de leeuwen van Tarangire – deel I

Op safari gaan heeft nog steeds iets magisch. De spanning die je vooraf voelt, niet wetende wat je dit keer kunt verwachten. Het moment dat je het park inrijdt – zonder hekwerk uiteraard – en vol verwachting rondspeurt naar een teken van beweging. Om het enthousiast uit te roepen als je dan inderdaad een levend wezen op de vlakte ontwaart. Waarna er regelmatig een teleurgestelde “Oh, toch niet…” volgt, als het dier toch een termietenheuvel blijkt te zijn.

Lees verder

Uit de lucht gegrepen

Je hebt het vast in het nieuws voorbij zien komen: de vliegtuigcrash in Tanzania. Vorige week stortte een kleine Cessna neer, niet ver van de beroemde Ngorongoro krater. Alle 11 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De toedracht is nog steeds niet bevestigd, maar van horen zeggen zouden ze slecht zicht hebben gehad. Het vliegtuigje zou een half uur rond hebben gecirkeld alvorens de piloot besloot brandstof te lozen. En is vervolgens neergestort.

Lees verder

Ninja Turtles & Star Wars feestje

Wat hebben de Ninja Turtles en Star Wars met elkaar gemeen? Ogenschijnlijk niets. Behalve dan dat ik twee jongetjes ken die ze respectievelijk helemaal geweldig vinden: Julian en Joshua. Die allebei net vijf jaar zijn geworden. Die beide in Tanzania wonen. En bij elkaar in de klas zitten. Reden genoeg om ze te combineren voor een stoer jongensfeestje!

Lees verder

« Oudere berichten

© 2018 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑