De Kilimanjaro is het symbool voor Afrika. Vanaf de grond torent de imposante slapende vulkaan hoog boven de vlaktes uit. Sta je op de besneeuwde bergtop dan ligt Afrika aan je voeten.

Hier zijn 10 leuke weetjes over de Kilimanjaro die je waarschijnlijk  nog niet kende!

  1. De Kilimanjaro is met 5895 meter de hoogste vrijstaande berg ter wereld.
  2. Het hoogste punt van de Kilimanjaro is de Uhuru, wat “vrijheid” betekent in het Swahili.
  3. Kenia wordt er regelmatig van beschuldigd toeristen te lokken met “Climb Kenya’s Kilimanjaro”. Toegegeven, vanuit Amboseli National Park in Kenia heb je een spectaculair uitzicht op de hoogste berg van Afrika. Maar feit is dat de berg zich op 20 km van de grens bevindt. Aan de Tanzaniaanse kant.
  4. Ondanks de minimumleeftijd van 10 jaar was de jongste klimmer 7 jaar toen hij de Kilimanjaro opklauterde (en met succes).
  5. De oudste beklimmer is een 86-jarige Russische vrouw die in 2015 de top haalde.
  6. Het record van de snelste beklimming staat op naam van de Spaanse Kilian Jornet die de Uhuru Peak in 5 uur en 23 minuten wist te bereiken.
  7. Zuid-Afrikaan Bernard Goosen heeft tweemaal de Kilimanjaro in een rolstoel beklommen.
  8. Het gemiddelde slagingspercentage ligt rond de 66%. Hoogteziekte is de belangrijkste oorzaak waardoor bijna een derde van de klimmers de top niet haalt.
  9. Sinds 1912 is meer dan 80% van de oorspronkelijke ijskap verdwenen. Verschillende wetenschappers beweren dat in dit tempo de Kilimanjaro over 20 jaar geheel ijsvrij zal zijn. Echter, in de afgelopen jaren blijkt juist dat de hoeveelheid sneeuw op de top weer toeneemt!
  10. Bekende Nederlanders die de Kilimanjaro reeds hebben beklommen zijn o.a. Caroline Tensen, Lieke van Lexmond en Dennis Weening (de twee laatste voor het programma Blind naar de Top).