"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Regendans

Terwijl Nederland nog aan het bijkomen is van de eerste echte winterse buien van dit jaar, met alle chaos op de weg die daar natuurlijk mee gepaard gaat, mogen wij hier in Tanzania ook best even klagen over het weer. De zon mag dan wel elke dag volop schijnen en het kwik tot voorbij de 30 graden drijven, het lijkt erop dat we de ergste droogte sinds jaren meemaken.

Regen in cijfers

Normaal gesproken kent dit deel van Afrika twee regenseizoenen. In april en mei het grote regenseizoen en rond oktober/november een kortere, minder heftige regenperiode. In vergelijking met Nederland valt er in Arusha net zoveel regen op jaarbasis: ruim 800 mm. Daarvan valt er hier echter 75% in die vier natte maanden en de rest in de overige acht maanden.

Gedurende april en mei kan het hele dagen regenen. Na vijf maanden met niet meer dan een drupje regen zou november gekenmerkt moeten worden door verkoelende regens van een paar uur, voornamelijk ’s nachts of in de ochtend. Het stof verdwijnt en de omgeving ziet er weer fris en groen uit.

Maar afgelopen jaar was het anders. De verwachte regens van november bleven uit. Ook in december viel (te) weinig. In plaats van 800 mm regen hebben we amper 500 mm regen gehad. Waarvan ook nog eens 2/3 alleen in de maand april viel en 1/3 over bleef voor de overige elf maanden. We naderen nu het einde van januari en de kans is groot dat we moeten wachten op de grote regenperiode van 2017 die alle gemiste regens moet compenseren.

Droogte in Afrika

Bron: EMDAT

Tegenslag

Voor de boeren en de Maasai is het natuurlijk een ramp. Oogsten mislukken wat de prijs van overig voedsel opdrijft. De Maasai moeten met hun vee steeds verder lopen om nog een stukje gras of natuurlijke bron van water te vinden. Hun heil zoeken in nationale parken is niet toegestaan want ook het wild krijgt dan te lijden onder overbegrazing.

Stofstorm raast over Arusha

Stofstorm

Het gebrek aan neerslag heeft niet alleen schaarste van water en gras tot gevolg maar ook enorme stofwolken. Niet zelden kleurt de hemel oranje en komt er een dust storm overwaaien. Je voelt het, je ruikt het, je proeft het. Op de weg hangt onafgebroken een mistige gloed van opgetrokken stof. Rijdt een vrachtwagen je tegemoet, dan kun je het beter even rustig aan doen want je ziet letterlijk geen hand voor ogen. Dagelijks voel ik me schuldig als ik naar school rijd en voetgangers in een dichte wolk van stof achterlaat. Maar ja, de hele rit stapvoets rijden is ook geen optie…

Een ding begrijp ik overigens niet. Wanneer ik ’s ochtends door de dorpjes rijd, zie ik regelmatig mensen een emmer water over de weg uitgooien. Niet één maar velen, over een lengte van 20 tot 30 meter. Natuurlijk snap ik de bedoeling hierachter maar wanneer ik ’s middags hetzelfde stuk passeer, is het amper nog herkenbaar. Met deze felle zon verdampt het water binnen no time. Ik kan wel andere dingen bedenken om met het schaarse water te doen!

Mistige gloed van opgetrokken stof door maandenlange droogte in Tanzania

Dans je de regendans met mij…

In Nederland had ik een hekel aan regen. Ik heb me nooit echt kunnen voorstellen dat je het zou verwelkomen. Er naar zou snakken of uren voor zou bidden. Maar nu zou ik met liefde een regendans willen maken en de regen met bakken uit de hemel zien komen!

3 reacties

 1. Mjbekkers

  Hoe doe je die regendans, miranda.dan dans ik mee!
  Zal er n kaarsje voor aansteken!
  Mama.

 2. Maaike Lensink

  Ik was in Oktober 2016 in Mbaash/Mto wa Mbo. Bij de massai verbleven voor twee weken. Jouw verhaal herken ik uit duizenden. Wat een droogte en wat een zware tijd voor mijn geliefde massaivrienden. Ik ben bezig met een project om daar waterbeheersing te doen. In de buurt van Selela is daar een bron, waar in Bbaash gebruik van wordt gemaakt, maar voor hoe lang kan dat bestaan? Roof top Catching is niet genoeg om voor 500 leerlingen, die daar op school zitten, in water te voorzien. Heb jij ideeen die daar goed werken? We zitten te denken aan een windwatermaker, of ondergrondse opslag, maar vooral aan het beplanten van het verwoestijnde gebied. (zoals Just digit beoogd).
  Mocht je ideen hebben, ik hoor het graag. Wil graag mijn steentje bijdragen in dit gebied.

  • Back to Africa

   Hoi Maaike, leuk om te horen dat je afgelopen jaar Tanzania hebt bezocht! Je zult het effect van de droogte daar wel goed hebben gemerkt en nu, 4 maanden later, is de situatie nog schrijnender. Wat goed dat je aan een project werkt om de mensen hier te helpen! Het is inderdaad erg lastig om een geschikte oplossing te vinden, maar Justdiggit lijkt een goede aanpak te hebben. Heel veel succes en mocht ik nog iets weten dan hoor je het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: