"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

In de ban van plastic

Tanzania is in de ban van plastic. De overheid heeft namelijk besloten om per 1 juni plastic tassen en zakken te verbieden, ongeacht de grootte, dikte of vorm ervan.

De maatregel is niet helemaal nieuw. In 2016 werd het verbod op plastic al aangekondigd. Even waren de plastic zakken inderdaad verdwenen bij de supermarkten en kraampjes, en werden er in de plaats papieren of synthetische tassen aangeboden. Maar het duurde niet lang of de plastic zakken kwamen terug. En leken de winkelbediendes er weer een sport van te maken om de inkopen over zoveel mogelijk tasjes te verspreiden.

Zware straffen

Maar nu is het anders. Er is een officieel persbericht uitgegaan en ook vakantiegangers zijn gewaarschuwd. Wie het durft om plastic tassen in te voeren, riskeert een boete tot 20 miljoen shilling (7800 euro) of 2 jaar gevangenisstraf. Word je betrapt op het dragen van een plastic tas dan kan je een boete van minimaal 30 duizend shilling (12 euro) of 7 dagen gevangenis verwachten.

Tamelijk zware straffen, die overigens niet onder doen voor die in Kenia of Rwanda. Er wordt daarom al weken gepraat over de ‘ban’ en welke tassen nu wel of niet meer toegestaan zijn. De plastic vuilniszakken waarin we ons afval verzamelen zouden hier logischerwijs onder moeten vallen. Maar wat is dan het alternatief? En onze geïmporteerde boodschappentassen van de Jan Linders en Zeeman, die zelfs gemaakt zijn van gerecycled materiaal?

In de supermarkt in Arusha

Milieubewust

Desalniettemin is het een goed initiatief en zal het ongetwijfeld aardig wat kilo’s plastic besparen. Want milieuvriendelijkheid en recyclen staat hier in Tanzania op een laag pitje. Vooral tijdens het regenseizoen wordt het pijnlijk zichtbaar hoeveel afval er in en langs rivieren wordt gedumpt. En rijd je achter een taxibusje zie je regelmatig hoe er achteloos een plastic flesje in de berm beland.

Plastic op het strand aan de kust van Tanzania

Plastic op het strand aan de kust van Tanzania

Plastic flesjes

Terwijl ik tijdens een bezoek aan Nederland iedereen met een hippe ‘dopper’ zie rondlopen, is het hier gebruikelijk om toeristen tijdens hun safari van flesjes water te voorzien. Plastic flesjes vooral. Een simpel rekensommetje: een gezin van vier die een week op safari gaat, drinkt gemiddeld drie flesjes van 500 ml water per dag per persoon. Aan het eind van hun reis hebben ze dus met z’n allen ruim 80 plastic flesjes gebruikt. Dat is één familie. Maar Tanzania ontvangt zo’n 1 miljoen bezoekers per jaar.

Werkend bij een safaribedrijf moet ik toegeven dat ik hier ook schuld aan heb. Tijd dus om ons steentje bij te dragen en duurzame waterflessen te introduceren. Gelijktijdig met het strenge verbod op plastic tassen stappen wij ook van de plastic flesjes af en krijgen al onze gasten een mooie bidon cadeau.

Duurzame waterfles van Ajabu Adventures

Je steentje bijdragen

Begin jij je ook steeds meer bewust te worden van het plastic dat je (eenmalig) gebruikt en hoeveel hiervan uiteindelijk in de natuur terechtkomt? Hier zijn een paar praktische tips om het plastic te verminderen tijdens je safari in Tanzania:

 • Vermijd rietjes en drink uit een beker. Hoe onbeduidend rietjes ook lijken, ze komen toch snel in de ‘plastic soup’ terecht.
 • Koop je frisdrank onderweg, kies dan voor een glazen fles of blikje. Op de glazen flesjes zit overigens statiegeld dus de verkoper zal deze weer graag terugnemen.
 • Zeg nee tegen plastic zakken in winkels en bij kraampjes. Al zul je met bovengenoemde boetes waarschijnlijk niet meer snel in de verleiding komen.
 • Neem je eigen toiletartikelen mee, in handige herbruikbare reizigersflesjes. Zo bespaar je de plastic flesjes met shampoo en wasgel van de lodge waar je overnacht.
 • Ga met ons mee op safari en ontvang ook zo’n mooie waterfles! 🙂

Wilde dieren met plastic afval

Wat doe jij om de hoeveelheid plastic te beperken?

2 reacties

 1. Maria ten Hoeve

  Interessant om te lezen, maar wel hele hoge straffen als je plastic gebruikt! Toch is het wel goed om bewust met plastic om te gaan. Waar nodig kun je kiezen voor papier of karton, of je eigen draagtassen mee te nemen tijdens het winkelen.

  • Back to Africa

   Hallo Maria, hier is qua milieubewustzijn nog een lange weg te gaan. Toch zie je nu overal mensen met stoffen draagtassen of rieten manden lopen, op weg naar de markt of een winkeltje. Dat is toch weer een mooie ontwikkeling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: