"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

5 dingen die ik mis uit Nederland

Regen, regen en nog eens regen! Ons welkom op Schiphol in augustus. We kunnen de koffers niet eens in de auto laden zonder volkomen doorweekt te raken. Terwijl we naar het oosten rijden, glijdt er een perfect gepland landschap aan ons voorbij: strak geasfalteerde wegen, netjes afgemaakte weilanden en moderne boerderijen. Bewolkt, grijs en alles tot in de puntjes georganiseerd. Ik verlang direct weer naar het zonnige Tanzania met al haar chaos!

Desondanks hebben we wederom een fantastische tijd in Nederland. Geen uitstapjes naar zee of pretparken dit keer, maar we hebben genoeg aan terrasjes pikken, speeltuinen ontdekken, gezellig barbecuen en met de buurkindjes spelen. En al had ik bij aankomst nog bijna rechtsomkeert willen maken, door zo’n bezoek aan ons kikkerlandje word ik er weer aan herinnerd wat ik soms toch wel mis…

1. Familie en vrienden

Vanzelfsprekend op nummer één. Skype en What’s app hebben het dagelijks contact zeker gemakkelijker gemaakt. En natuurlijk komt er met enige regelmaat familie over. Het volgende familiebezoek aan Tanzania is zelfs al weer geboekt! 🙂 Maar toch is dat niet hetzelfde als gezellig even bij elkaar langs gaan. Spontaan op de koffie of een middagje winkelen. Desalniettemin maakt het beperkte weerzien deze bezoekjes des te leuker en specialer.

Julian met Hanna en Ella in badje

2. Lange zomeravonden

Helaas was het gedurende onze vakantie net niet warm genoeg om tot laat buiten te zitten. Maar het feit dat het buiten licht was tot zeker half tien… heerlijk! Zeker omdat in Tanzania de zon opgaat om 06.00 uur en rond 18.30 uur verdwijnt. Dag in, dag uit, het hele jaar door. Eigenlijk (bijna) gelijk aan het dagritme van Julian. Voor hem was het dan ook erg verwarrend om te moeten gaan slapen terwijl de zonnestralen nog door de gordijnen zijn kamer binnendrongen.

3. Eten

Elke keer dat ik in Nederland een supermarkt binnen stap, ben ik weer verbaasd over het grote aanbod van producten. Zoveel keus, zoveel verschillende merken. En zo goedkoop! Natuurlijk eten we in Tanzania ook vers en gevarieerd. Wekelijks kopen we zoete ananassen en mango’s op de markt. Daar staat tegenover dat fruit zoals kiwi’s en druiven peperduur zijn en nog amper eetbaar wanneer ze eindelijk in de supermarkt liggen. Ook luxe producten zoals chocola, yoghurt en zelfs rijstwafels zijn meestal wel voorradig maar erg kostbaar. Eenmaal in Nederland trakteren we ons dan ook overvloedig op zomers fruit, worstenbroodjes, ijsjes en natuurlijk Nederlandse kaas. Al nemen we die, net zoals de Hollandse frikandellen, altijd wel een paar pakken mee in de koffer!

Frikandellen, drop en kaas uit Nederland

4. Alles binnen handbereik

Even nog een boodschap doen. Even een frietje halen of bij iemand een kopje koffie drinken. Je pakt de auto, of fiets, en binnen vijf minuten ben je ook ergens! Nu woonden wij in zo’n klein plaatsje dat we voor de dagelijkse boodschappen op een van de buurdorpen aangewezen waren. Maar vergeleken de 30 minuten die we naar Arusha moeten rijden, is dat natuurlijk niets. En het geeft je toch wel een geweldig gevoel van vrijheid.

5. Afspraak is afspraak

Ondanks dat de ongeregeldheid van Tanzania zeker zijn charme heeft, is het ook wel eens fijn om ergens te komen en direct geholpen te worden, zonder eerst een uur te moeten wachten. Denk aan de GGD, tandarts, kapper, etc. Behalve dat we deze afspraken bij voorkeur in Nederland plannen vanwege de professionaliteit, is de daarbijhorende punctualiteit ook een welkome afwisseling!

Julian bij de tandarts in Nederland
Maar toch, hoezeer ik deze typische dingen uit Nederland ook kan waarderen, voorlopig zijn we nog niet bereid om ons heerlijke leventje in Tanzania op te geven. Daarvoor genieten we teveel van het tropische klimaat, de dagelijkse onvoorspelbaarheden, bijzondere uitstapjes en de spannende safari’s!

Wat mis jij nou het meest uit Nederland als je weg bent?

2 reacties

  1. Maaike

    Grappig en herkenbaar! Voor mij is het ook de familie met stip op nummer 1!

    • Back to Africa

      Ja, het zou geweldig zijn als zij ook mee konden verhuizen. Afscheid nemen went nooit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: