"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Van Zero tot hoogwater in Afrika

Eerder dit jaar berichtte ik over Day Zero in Zuid-Afrika. Day Zero stond destijds op precies vandaag, 21 april, gepland. Dé dag dat er voor de bewoners van Kaapstad geen druppel uit de kraan meer zou komen. Hoe staat het er nu mee? Is de vrees werkelijkheid geworden? Of heeft regenval de stad toch kunnen redden?

De dag van de waarheid

Niet lang nadat 21 april was aangewezen als D-day, werd de voorspelling al weer aangepast. De datum werd uitgesteld naar 4 juni, vervolgens naar 9 juli, 27 augustus… Tot men aankondigde dat de nationale ramp helemaal niet meer in 2018 zou plaatsvinden. Sterker nog, eind deze maand zullen experts met enige zekerheid kunnen zeggen of Kaapstad dit jaar genoeg regen zal krijgen om een Day Zero scenario in 2019 te vermijden. Oftewel, zal dit jaar genoeg regen in petto hebben om de dammen te vullen, waardoor zij het uit kunnen houden tot het volgende (regen)seizoen?

Eén minuut douchen

Dit wil overigens niet zeggen dat de inwoners van Kaapstad weer onbeperkt water kunnen gebruiken. Ze zitten nog steeds op een streng rantsoen van 50 liter per persoon per dag. Wat neerkomt op één gevulde wasmachine per week en nauwelijks langer dan één minuut douchen per dag. Bijkomend voordeel is wel dat de burgers in de afgelopen maanden steeds milieubewuster zijn geworden. Afvalwater wordt hergebruikt, bedrijven die kunstgras aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond en composttoiletten worden steeds populairder.

In de rest van Afrika

Maar hoe is de situatie dan bij ons in Tanzania? Merken wij ook iets van de regens die Kaapstad (voorlopig) van een ramp hebben weten te behoeden? Jazeker! Waar Kaapstad te maken heeft met sporen van extreme droogte, hebben wij momenteel te kampen met extreem véél regenval! Reservoirs die overlopen, rivieren die buiten hun oevers treden en wegen die simpelweg verdwijnen onder grote plassen water.

In één maand net zoveel regen als in Kaapstad in een heel jaar!

De maand april heeft nu al een record verbroken en zit sinds 13 jaar ruim boven de 400 mm regenval. Om je een vergelijking te geven: in Nederland ligt het gemiddelde op max. 80 mm per maand. En in Kaapstad werd in 2017 slechts 499 mm  in het héle jaar gemeten!

Video gemaakt door een nichtje in Dar es Salaam

Ook in de rest van het land en Oost-Afrika dreigt het op een waterramp uit te lopen. Honderden huizen zijn verwoest, de infrastructuur is beschadigd en er zijn al 15 doden geteld. Maar ook toeristen hebben er onder te leiden. Zo is Lake Manyara National Park momenteel niet meer te bezoeken door een weggeslagen brug net na de ingang van het park.

Don’t waste a drop

Gelukkig voor ons valt deze regen vooral ’s avonds en ’s nachts, waardoor we overdag gewoon naar buiten kunnen. Met laarzen en 4×4 aan natuurlijk. Sproeien is overbodig geworden want het gras groeit harder dan we kunnen bijhouden. En auto’s hoeven we ook niet meer te wassen; de modder van overdag wordt ’s nachts weer weggespoeld.

Maar hoe je het ook went of keert, deze regenperiode gaat ook voorbij. Ondanks alle overlast genieten we volop van de groene weelde om ons heen en de avonturen op de wegen, die over niet al te lange tijd weer in stoffige zandpaden zullen veranderen…

2 reacties

  1. Annet

    Ja de regen was echt erg in Tanzania. Heb het er niet eerder zo erg meegemaakt. Maar hard nodig.

    • Back to Africa

      Het was zeker hard nodig! En zo fijn om te zien hoe groen en vruchtbaar het is nu is. Maar helaas lijkt het droge en natte seizoen steeds extremer te worden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: