Wanneer de naam Arusha valt zullen velen direct denken aan ‘safari’. Dankzij de centrale ligging nabij enkele van de belangrijkste attracties in Tanzania, zoals de Serengeti, Ngorongoro en de Kilimanjaro, wordt deze Tanzaniaanse stad ook wel de “safari capital” van Afrika genoemd.

Arusha heeft circa 400.000 inwoners en is gelegen op 1540 meter hoogte waardoor het een prettig klimaat heeft. Ondanks dat het een snelgroeiende stad is en het verder weinig interessants te bieden heeft voor toeristen, vinden wij het een aangename plek om te wonen. Het is relatief klein en overzichtelijk, en er hangt een gemoedelijke sfeer. In de zomermaanden zal het ongetwijfeld overspoeld worden door toeristen, maar nu zijn er slechts een handjevol blanken te zien waarvan het merendeel hier woont en werkt. Bovendien zijn er voldoende supermarkten waar we onze wekelijkse boodschappen kunnen doen, leuke restaurantjes om uit te gaan eten, gezellige tentjes om wat te drinken en waar Julian zich ook kan vermaken, en is zelfs een bioscoop met de nieuwste films.

Straat in Arusha

Ons huis staat in Njiro, een populaire buitenwijk van Arusha op zo’n 10 minuten rijden van het centrum. Deze wijk is groen en wijds opgezet met veel grote huizen, verborgen achter hoge hekken, en een doolhof aan wegen, doch grotendeels onverhard. Maar het is hier ook heerlijk rustig met weinig verkeer. We kunnen er dan ook prima met de hond en/of kinderwagen wandelen, even naar het nabijgelegen kleine shopping complex lopen of een rondje hardlopen. Niemand die je hier vreemd aan kijkt maar je juist vriendelijk begroet.

Maar het beste aspect van onze nieuwe woonplaats is wellicht het uitzicht op de Mount Meru, die met name aan het eind van de dag zichtbaar is. ’s Ochtends doet niets vermoeden dat er achter het wolkendek een 4565 meter hoge berg schuil gaat. Maar veelal klaart het in de loop van de middag op waardoor de grillige bergtoppen tevoorschijn komen en scherp afsteken tegen de blauwe lucht.

Al met al is het toch geen slechte ruil voor ons landelijke dorpje in Brabant…!