Tijdens het regenseizoen laten ze zich maar weinig zien. Maar normaal gesproken zijn ze niet te missen in hun opvallende, witte pakken langs de weg. Altijd trachtend om een zakcentje bij te verdienen. En ze weten precies wie ze daarvoor moeten aanhouden.

Ik heb het natuurlijk over de verkeerspolitie in Tanzania. Van ons huis naar de stad, een afstand van zo’n 12 km, kom ik er gemiddeld drie keer langs. In veel gevallen kan ik gewoon doorrijden. Soms moet ik stoppen om mijn rijbewijs te laten zien of simpelweg omdat de beste man behoefte heeft aan een gezellig praatje, zoals waar je naar toe gaat of hoe je dag is. Maar een enkele keer is de nood zo hoog dat ze driftig op zoek gaan naar redenen om je te bekeuren.

Hier zijn vier (idiote) redenen waarom je een boete – van welgeteld 30.000 shilling (circa 12 euro) – kunt krijgen!

Vrachtwagen steunen | This is why I love Africa

Ontbrekende sticker

Afrikanen zijn er dol op om hun auto met stickers te beplakken. Bij voorkeur op de voorruit zodat het gedeeltelijk hun zicht ontneemt. Een sticker voor de verzekering, een sticker voor de wegenbelasting en een sticker die aangeeft dat de auto in technisch goede staat is (de Tanzaniaanse APK).

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je een van deze stickers mist, er een bekeuring boven je hoofd hangt. Eén keer in de zoveel tijd wordt er bovendien een nieuwe sticker uitgegeven die bevestigt dat je over een gevarendriehoek, EHBO-doos en brandblusser beschikt. Deze sticker wordt op slechts een paar plekken in de stad uitgegeven en kun je voor een paar tientjes kopen. Zonder dat daarbij daadwerkelijk gecheckt wordt of je wel over de verplichte benodigdheden beschikt.

In de daaropvolgende weken is de politie natuurlijk extra alert. Wél een sticker maar geen driehoek of blusser? Dan wordt er zeker een bekeuring uitgeschreven. Maar je kunt ook op een bon rekenen als je de veiligheidsmiddelen hebt maar níet de sticker. Overigens neemt dit niet weg dat losse takken nog steeds de meest voorkomende waarschuwing zijn voor een auto met pech.

Pas op voor leeuwen | This is why I love Africa

Lichten aan

In Nederland is het heel normaal om overdag met licht te rijden. Sterker nog, bij steeds meer auto’s  worden de lichten automatisch geregeld. Zo ook bij één van de voormalige bedrijfsvrachtwagens. Echter, in Oost-Afrika is het recht om overdag de lichten aan te hebben alleen aan de president of ministers weggelegd. Derhalve werd de chauffeur van de vrachtwagen beboet voor het rijden met ontstoken lichten. Wie dacht hij wel niet dat hij was! En zo gemiddeld twee keer op de route die hij naar het vliegveld aflegde. Vijf dagen in de week…

Landrover in Afrika | This is why I love Africa

Rijden met slippers

Een landgenoot vertelde ons ooit dat hij aangehouden werd door de politie, die tevergeefs op zoek ging naar een serieus gebrek aan de auto waarvoor hij een bekeuring zou mogen uitschrijven. Toen hij uiteindelijk niets kon vinden, viel zijn oog op de voeten van de chauffeur. Hij reed met slippers aan. Iets wat kennelijk heel gevaarlijk kan zijn in het verkeer. Het kostte onze vriend heel wat moeite en overtuigingskracht om zich onder de bekeuring uit te kunnen praten.

Een auto afgeladen vol | This is why I love Africa

Bandenprofiel

Nog zo’n geval waarbij de politie er rustig 10 minuten voor uittrekt om de staat van je auto te controleren. Wanneer hij niets naar zijn zin kan vinden, heb je grote kans dat hij je uiteindelijk beschuldigt van te weinig profiel op je banden. Terwijl ondertussen auto’s je voorbij stuiven die bijna uit elkaar vallen en de maximumsnelheid ruimschoots passeren. Of juist de minimum snelheid niet eens halen. In dit geval lukt het nog wel om er onderuit te komen en vol berouw te beloven dat je nu rechtstreeks naar een garage zult rijden om alle vier de banden te vernieuwen. En dan maar hopen dat je de politieman voorlopig niet meer tegenkomt.

Natuurlijk is er een effectieve en eenvoudige manier om aan deze reeks van bekeuringen te ontkomen. Bied ze wat geld voor thee of beltegoed aan, 5,000 of misschien zelfs 10,000 shilling, en de kans is groot dat je snel door kunt rijden. Bijbehorend risico is echter wel dat je als een gemakkelijk slachtoffer wordt bestempeld en ze je auto al snel zullen gaan herkennen… Mijn advies daarom: laat je niet verleiden tot corruptie maar blijf rustig en vriendelijk wanneer je aangehouden wordt. Met een flinke dosis geduld!

Ben jij wel eens om een absurde reden bekeurd?

Bovenstaande foto’s komen van de Facebook pagina Africa, This is why I live here.