"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

5 kleine geluksmomentjes

Op de homepage noem ik het al even. De kleine geluksmomentjes die ons verblijf in Afrika zo bijzonder maken en ervoor zorgen dat we (voorlopig) met niemand in Nederland zouden willen ruilen. In deze blog zal ik 5 van die speciale momenten met jullie delen… die eigenlijk heel dichtbij te vinden zijn!

1. Bomen in bloei

In Nederland vind ik de lente altijd één van de mooiste jaargetijde. Al lijkt die tegenwoordig steeds meer overgeslagen te worden; de ene dag sta je nog ruiten te krabben, de andere dag is het 25 graden en zit iedereen op het terras. Maar hier in Tanzania heb je het hele jaar door bloemen en bomen in bloei staan. Van de jacaranda’s die Arusha in een paarse gloed hullen tot de exotische heliconia’s en hibiscussen in de tuin. En wanneer je deze dagen voor een wandeling over de farm gaat, loop je door een tunnel van bomen in bloei: de goudgele bloemen van de Senna (Corymbosa), scherp afstekend tegen de helderblauwe lucht. Een prachtig gezicht!
Goudgele bloemen van de Senna Corymbosa

2. Mount Meru in volle glorie

Op de farm zijn verschillende plekken, waaronder onze tuin, waar de Mount Meru te zien is. Met een hoogte van meer dan 4500 meter torent de Meru hoog boven Arusha uit. Regelmatig blijft de berg verborgen achter een dik wolkendek, maar er zijn genoeg dagen dat hij fantastisch te zien is en de grillige top een magnifieke achtergrond vormt voor de kassen op de farm.
Mount Meru in volle glorie

3. Zon na een bewolkte dag

Terwijl jullie in Nederland de zomer tegemoet gaan, begint bij ons de ‘winter’. Van juni tot en met augustus kan het hier best fris zijn (lees: 15 graden in de ochtend) en komt de zon er amper door. Maar toch zijn er maar weinig dagen dat je de zon helemaal niet te zien krijgt. Met name aan het eind van de middag komt ie toch nog even tevoorschijn en schijnt dan voor een uurtje of wat. Na zo’n bewolkte en koude dag is het heerlijk om nog even buiten te zitten en de schaarse zonnestralen op te vangen die je weer helemaal opwarmen!

4. Apen in de tuin

In Nederland ga je ervoor naar een dierentuin. Op safari ben je helemaal verheugd als je ze in een natuurpark ziet of langs de weg. En wij hebben ze gewoon in de tuin! Na al die jaren vind ik het nog steeds bijzonder dat we onze leefruimte delen met deze exotische dieren. Natuurlijk houden we beide gepaste afstand van elkaar, maar het is prachtig om te zien hoe de Blue Monkeys van boom tot boom slingeren of ons stiekem tussen de bladeren te bespieden wanneer we met de honden langs komen.

Blue Monkey by Raymond Barlow
Blue Monkey (Foto:  Raymond Barlow)

5. Nachtelijk orkest

Degenen die eerder in Tanzania of andere omringende landen zijn geweest weten het: in Afrika is het nooit stil! Zelfs ’s nachts wordt je getrakteerd op een gratis orkest van kikkers, krekels en andere insecten. Als de avond valt laten ook de bushbaby’s van zich horen; hun schelle roep klinkt vanuit verschillende hoeken van de tuin. En in de ochtend hebben we sinds kort een persoonlijke wake-up call van onze eigen haan.  Maar eenmaal gewend aan al die nachtelijke geluiden val je er heerlijk bij in slaap!

Bushbaby (Gallago) TanzaniaBushbaby (Foto: African Wildlife Foundation)

Hoewel je deze momenten al gauw onbewust aan je voorbij laat gaan, en ze snel vanzelfsprekend gaat nemen, bedenk ik me toch regelmatig hoe bevoorrecht we zijn dat we in Afrika wonen en dit mogen meemaken.

Al weet ik natuurlijk dat Nederland ook erg mooi is! Van welk moment kun jij nou immens genieten?

 

6 reacties

 1. Helmien en Wim

  Wat ontzettend leuk om telkens weer met jullie te kunnen meegenieten!
  En Miranda is een zo’n goede vertelster, complimenten hoor !
  Ook wij krijgen steeds meer zin, om een keer Afrika te bezoeken.
  Hartelijke groeten uit Middelburg aan jullie viertjes, Helmien en Wim

  • Back to Africa

   Dank je wel voor jullie reactie, Helmien en Wim. En natuurlijk zijn jullie hier welkom. Karibu!

 2. Resy Cillekens

  heerlijk om te lezen Miranda. Afrika is en blijft fantastisch.

  groetjes,
  Resy

  • Back to Africa

   Resy, leuk dat je de blog volgt! Het is inderdaad een bijzonder continent. Jij zult ook wel weer ‘heimwee’ hebben, of niet? Hoop dat alles goed gaat met Milorho! Groetjes, Miranda

 3. jennifer

  heerlijk om het allemaal te zien en mee te genieten!
  hier in NL kunnen we alleen genieten van de schapen en de koeien,
  het gras is gemaat bij de boeren en dat verspreid een heerlijke geur, daar kan ik immens van genieten!
  en ik geniet ook de kleine momentjes dat ik weer een mailtje krijg van back to africa dat er weer een nieuwe blog is!:) groetjes…

  • Back to Africa

   Dankjewel voor deze mooie reactie Jennifer. Hier word ik nu weer helemaal blij van! Tja, het voorjaar in Nederland is inderdaad ook heerlijk. En vooral dat het nog zo lang licht blijft, dat missen we wel. Maar ja, zo heeft elk land weer zijn eigen charme. 🙂 Succes verder met jullie plannen, hopelijk zijn jullie al weer een stapje dichterbij! Groetjes, Miranda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: