"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Een schooldag uit het leven van een kleuter

Terwijl in Nederland de meivakantie is aangebroken, was hier de maandagochtend even hectisch en druk als vanouds. Na vier weken vakantie moesten Julian en Lisan weer naar school. De derde, en laatste termijn, van het schooljaar is aangebroken. Nog even genieten van de kleutertijd en onbekommerd spelen op school, voordat Julian naar Year 1 gaat. In Nederland is dat waarschijnlijk te vergelijken met groep 3. Daarom is het een leuk moment om even stil te staan bij hoe een schooldag van een 5-jarige hier eruit ziet.

Kleine meisjes en jongens worden groot - klaar voor de eerste schooldag

Ochtendritueel

Ergens tussen 6 en 7 uur ’s ochtends  klinkt meestal het eerste geluid uit de slaapkamer naast ons. En zo niet, dan zorgen we daar wel voor, want uiterlijk 07.45 uur moeten we ontbeten hebben, aangekleed zijn, schooltas gepakt hebben en in de auto zitten. Een strijd of dilemma over welke kleren Julian zal (of wíl) aantrekken, blijft ons gelukkig bespaard. Door het schooluniform heeft Julian namelijk slechts twee keuzes: een witte blouse met kaki broek óf een witte polo met blauwe broek op de dagen dat hij P.E. heeft (Physical Education, ofwel sport). En dan is er nog een donkerblauwe trui of fleecejas voor de dagen dat het wat kouder is.

Kilimanjaro

Door de grote afstanden en slechte wegen, kan deze kleuter jammer genoeg niet op de fiets naar school, maar moet hij dagelijks weggebracht worden. Zoals alle kinderen van zijn school. De autorit duurt zo’n 25 minuten; langer als het ’s nachts hevig geregend heeft en er vrachtwagens in de modder vast komen te zitten. Wat dat betreft moet je hier overal op voorbereid zijn. Toch maakt de omgeving veel goed. Op heldere dagen worden we onderweg getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de Kilimanjaro en Mount Meru. Dan kan je dag toch al niet meer stuk?!

Maandag assembly bijeenkomst op school in Arusha

Tanzaniaans volkslied

Klokslag 08.10 uur klinkt de schoolbel. Tevens het eindsignaal voor het gezellig kletsen en zwaaien van de papa’s en mama’s, in of rondom de klassen. Elke week wordt overigens afgetrapt met een assembly (bijeenkomst) in de schoolhal. Hier zingen de leerlingen het Tanzaniaans volkslied en worden er awards uitgedeeld. Hoewel het geheel wat stijf en typisch Brits oogt, is het stiekem een mooi moment om kinderen van alle nationaliteiten uit volle borst in het Swahili te horen zingen.

Boterham met kaas

Elke ochtend begint Julian met literacy, ofwel lezen en schrijven. In tegenstelling tot het Nederlands onderwijs wordt voor 5-jarigen daar al veel aandacht aan besteed. Wellicht is dit vergelijkbaar met groep 3 in het basisonderwijs? Tegen 10.00 uur is er een half uur snack time, tijd om buiten te spelen en een boterhammetje te eten. Want ja, wat dat betreft blijven we echte Hollanders en krijgt Julian gewoon een bruine boterham (met kaas) mee!

Naam met klei schrijven op school in Arusha

Het tweede deel van de ochtend wordt doorgebracht met rekenen, muziek, sport en zelfstandig aan kleine opdrachten werken. Tot de pauze om 12.15 uur, die maar liefst anderhalf uur duurt. Onder een grote boom staan verschillende picknick tafels waar Julian en zijn klasgenootjes lunch geserveerd krijgen. Een warme maaltijd met vaak vers fruit als toetje. En hoe eerder het op is, hoe eerder ze mogen spelen!

Zwemles en zwemgala op Kennedy House School

Na de lange pauze rest er nog slechts een uurtje, met op het programma computerles, Swahili, of zwemles. De kinderen krijgen namelijk vanaf hun derde jaar zwemles aangeboden in het bad op school. Omdat het buiten is, zijn ze enigszins afhankelijk van het weer. Maar het is een fijn gevoel dat ze hier al op zo’n jonge leeftijd mee bezig zijn. Al wordt er hier eerst borst- en rugcrawl aangeleerd en lijken ze een simpele schoolslag niet te kennen.

Naschoolse activiteiten

Om 14.45 uur klinkt wederom de bel en sta ik weer op school om Julian op te halen. Het wit van zijn uniform is tegen deze tijd nauwelijks nog zichtbaar door al het spelen, eten en knutselen. Maar hij gaat altijd opgewekt en vrolijk mee naar huis. Tenzij… hij me heeft laten weten dat hij graag nóg een uurtje langer op school blijft en naar één van de afterschool clubs gaat. Iets wat tegenwoordig steeds meer voorkomt. Tot 15.45 uur is er namelijk een music club, dance club, library club, of de Preschool club wat neerkomt op een uurtje lekker spelen of vliegtuigjes vouwen. Maar ook ballet, taekwondo en tennis zijn een optie.

Taekwondo les op internationale school Tanzania

Huiswerk

Alleen de vrijdag kent een vroege afsluiting en is iedereen om 13.00 uur klaar op school. Dit is echter ook de dag dat Julian zijn wekelijkse huiswerkopdracht meekrijgt: een boekje om te lezen en een schrijfoefening. Hem op deze leeftijd al aansporen om huiswerk te maken, is misschien wel een van dingen waar ik het meeste moeite mee heb. Zeker na zoveel schoolactiviteiten is hij opgebrand. Ook bij een vriendje spelen is door de lange dagen (en afstanden) eigenlijk alleen voor het weekend of de vakanties weggelegd.

Desondanks gaat deze kleuter elke dag weer met veel plezier naar school. Waar behalve de ietwat Britse stijfheid en strakke uniformen, het ook erg kleurrijk en gemoedelijk is, met veel avontuurlijke uitjes en gezellige activiteiten.

Nu ben ik natuurlijk ook erg benieuwd naar de schooldag van jóuw kleuter! Zijn er grote verschillen of overeenkomsten op zijn of haar school?  

I had a great first day in Reception Class Kennedy House School

2 reacties

  1. Maaike

    Leuk om te weten hoe het er bij jullie aan toegaat! Bij ons (Barcelona) ook een uniform, of eigenlijk twee: een nette versie en een sportieve versie voor de dagen waarop er ‘gym’ is. En ook hier een uitgebreide lunch en lange pauze tussen de middag. Mijn zoontje is elke dag om 16:15 uit, ook op woensdagmiddag. Er worden daarna ook nog activiteiten aangeboden zoals voetbal, schaken, dansen, zwemmen, etc. En oh ja, ook hier wordt al vroeg met lezen en schrijven begonnen! En dat allemaal in drie talen: Spaans, Catalaans en Engels. Huiswerk krijgt hij (gelukkig) nog niet mee. De dagen zijn al lang genoeg voor de kinderen!

    • Back to Africa

      Dat lijkt aardig op het programma van de internationale school hier. Behalve dan het Spaans/Catalaans. Lange dagen inderdaad en met al die verschillende talen zal het niet meevallen voor een kleuter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: