Als Tanzania ergens géén tekort aan heeft, dan zijn het wel de public holidays. Ofwel, de nationale vrije dagen; maar liefst 17 per jaar (vergeleken de 9 in Nederland). Niet alleen de christelijke feestdagen maar ook die van de moslims worden gerespecteerd. Zuid-Afrika gaat daarbij zelfs nog een stapje verder en vindt dat als een feestdag op een zondag valt, je ’s maandags ook vrij bent. Vreemd genoeg kennen ze Pinksteren en Hemelvaart hier dan weer niet. En helaas is ook Koningsdag geen reden om het werk neer te leggen.

Nederland vs rest van de wereld

Maar voor ons natuurlijk wel! Met een behoorlijk aantal Nederlanders in en rondom Arusha maken we er een mooi feestje van. Vrije dag of niet. Zelfs de weergoden zijn ons gunstig gezind en trakteren ons op een zonnige middag, als afwisseling op de dagelijkse regenbuien die we over ons heen krijgen. Een gezellig Oranjefeest dus, compleet met…

Vrijmarkt

Vrijmarkt op het oranjefeest in Arusha tijdens Koningsdag

Koningsspelen

Zaklopen bij de Hollandse kinderspelen Arusha

Blik gooien bij de Hollandse kinderspelen Arusha

En een voetbalwedstrijd Nederland vs de Rest van de Wereld…

Voetbalwedstrijd Nederland tijdens het Oranjefeest in Arusha

Want al telt Nederland niet meer mee voor het komende WK, een vriendschappelijk potje slaan we niet af. Met vrijwillige Oranje spelers in overvloed! Toch is het Nederlands elftal ook hier niet erg overtuigend. De wedstrijd eindigt uiteindelijk met een gelijk spel van 2-2.

Derde helft

We sluiten Koningsdag af met een afterparty bij Smileys, een nabij gelegen bar en restaurant in handen van een Nederlander. De tuin is kleurrijk versierd, er draait een (Nederlandse) DJ en er wordt kaas met Nederlandse vlaggetjes geserveerd. En bitterballen natuurlijk, die hier een vast onderdeel op het menu vormen!

En hoe was jouw Koningsdag?