Er zijn wel eens van die momenten dat plotseling je een groot geluksgevoel bekruipt. Dat je van het ene op het andere moment helemaal happy wordt. Om dingen die eigenlijk helemaal niet zo bijzonder zijn. Of waar je als Nederlander zelfs vreemd van zou opkijken. Vandaag deel ik zes situaties in Tanzania waarvan ik héél blij van kan worden!

1. Regen na zon

Op de quadbike met paraplu tijdens het regenseizoen

In Nederland word je over het algemeen niet erg vrolijk van regen. Zeker niet wanneer die in de lente of zomer valt. Maar aan het einde van het droge seizoen snakken wij naar een paar druppels regen. Die het stof uit de lucht wegnemen en de aarde opfrissen. Die het rood op de bladeren langs de weg doen verdwijnen en groene bomen en struiken tevoorschijn toveren. Donkere wolken die veelbelovend naderen. En vaak ook weer wegdrijven zonder ook maar een spatje regen. Maar áls het dan eindelijk gaat regenen zie en voel je de blijdschap en doen we met z’n allen een regendansje!

2. Zon na regen

Na regen komt zonneschijn in Tanzania

Gelukkig komt na regen ook weer zonneschijn. Ten minste, daar gaan we vanuit. In de afgelopen twee maanden van hevige regenbuien en druilerige dagen hebben we eerlijk gezegd weinig zon gezien. De dagen beginnen en eindigen grijs. Om maar niet te spreken over hoe wegen in rivieren veranderen, bruggen wegspoelen en de oogst van de boeren langzaam maar zeker verloren lijkt te gaan.

Toch zijn er een paar spaarzame dagen dat de zon weer even tevoorschijn komt. Vaak aan het einde van de middag, om nog een uurtje te schijnen. Hoe heerlijk is het om dan die zonnestralen op je gezicht te voelen en de warmte op je huid! Een klein geluksmomentje!

3. Gladgestreken wegen

Graders en machines werken aan de weg in Tanzania

Dat de wegen hier in Tanzania vaak niet zo strak zijn als in Nederland, nemen we voor lief. De hobbelwegen en gaten in het asfalt horen er nou eenmaal bij. Toch heb ik zo nu en dan de neiging om te vloeken als ik wéér die slechte weg (naar school) op moet. Maar wanneer er plotseling graders in zicht zijn of, beter nog, blijkt dat deze onverwachts al heel wat werk verricht hebben, is mijn dag in een keer goed. Eindelijk weer gladgestreken wegen in het vooruitzicht, die de rit aanzienlijk minder moeizaam en lang maken. Voor zo lang het duurt…

4. De top van de Kilimanjaro

Bijzonder veel sneeuw op de top van Mount Kilimanjaro

Met de Mount Meru en Kilimanjaro zowat in onze achtertuin zou je zeggen dat na vier jaar ik aardig gewend ben aan het uitzicht op een heldere bergtop. Maar niets is minder waar. Het zien van de Kilimanjaro is nog altijd even bijzonder. En zeker in deze tijd, wanneer de top onder een dikke laag sneeuw bedekt ligt, is het zicht adembenemend. Niet zelden worden er appjes over en heen gestuurd om er zeker van te zijn dat anderen het ook niet missen. En elke keer weer komt de camera tevoorschijn. Zonder twijfel een natuurwonder waar ik uren naar kan kijken en me doet beseffen hoe bevoorrecht ik ben om hier te mogen wonen.

5. Modderpoelen overwinnen

Per 4WD door het natte seizoen in Tanzania

Om toch nog even terug te komen op de regen en slechte wegen; de combinatie hiervan is natuurlijk ook verre van ideaal. Ook ik sta regelmatig voor een enorme plas water of modderpoel waar ik me doorheen moet wagen. Een 4×4 is dan geen overbodige luxe. Met een diepe zucht en klamme handen aan het stuur probeer ik de auto zo goed mogelijk door het stuk heen te manoeuvreren. Op hoop van zegen! Maar wanneer ik de overkant weet te bereiken, zonder van de weg te zijn geraakt of me ingegraven te hebben, verschijnt er een brede glimlach op mijn gezicht. Ik heb het gehaald! En denk ik voorlopig nog maar niet aan het feit dat ik straks ook weer terug moet…

6. Gevulde supermarkten

In de supermarkt in Arusha

In Arusha kun je aardig boodschappen doen. Er zijn een handjevol grote supermarkten en talloze miniwinkeltjes. Je kunt hier eigenlijk wel alles kopen wat je nodig hebt. Mits het voorradig is. Want regelmatig zijn er bepaalde producten een tijdje niet en moet je geduldig wachten op een nieuwe voorraad. Zoals potten Nutella, bakboter of zelfs suiker.

Een tijdje geleden werd hier in de stad een nieuwe supermarkt geopend. Altijd spannend om een nieuwe plek te ontdekken. Maar waar ik echt happy van werd, was het zien van de volle schappen. Een goed gevulde supermarkt, zonder verdacht lege planken die verraden dat de voorraad hoognodig bijgevuld moet worden. En niemand weet wanneer dat zal gaan gebeuren. Dat is voor mij pas een reden om, heimelijk, een dansje van vreugde te maken!

Van welke dingen kun jij onverwachts helemaal happy worden?