"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

De Corona bubbel vanuit Tanzania

Toegegeven, ook ik behoorde tot de groep die dacht dat het allemaal wel los zou lopen. Het was toch niet meer dan een griepje? En bovendien zo ver weg. En hadden wij hier in Afrika niet met ernstigere ziektes te kampen, zoals malaria en ebola?

Maar dan, plotseling, komt het een stuk dichterbij. Het eerste geval in Nederland wordt vastgesteld. Terwijl een groot deel van de bevolking onder de rivieren nog aan bijkomen is van de Carnaval. Een week later gaat heel Italië op slot.  Verschrikkelijke verhalen bereiken ook ons, die je je bijna niet kunt voorstellen van een welgesteld Europees land. En het virus slaat steeds meer om zich heen, als de tentakels van inktvis.

Uitbraak Corona in de wereld

Wereldkaart met de corona gevallen volgens de WHO, waar nu ook Tanzania aan toegevoegd kan worden (Bron: Centers for Disease Control and Prevention)

Bubbel

Een tijd lang heb ik het gevoel dat we in een soort bubbel leven. De hele wereld is in de ban van Corona, maar in Afrika is eigenlijk niets aan de hand, op een enkel geval in Zuid-Afrika en West-Afrikaanse landen na. Zou het virus dan toch niet bestand zijn tegen de hogere temperaturen? En de Afrikaanse bevolking, voor de verandering, eens worden ontzien?

Corona paniek

Toch wordt de paniek ook hier steeds meer voelbaar. Trump die een onverwachte, drastische beslissing maakt. Steeds meer landen die hun grenzen sluiten. Het is beangstigend hoe opeens een deel van de wereld tot een standstill komt. Buurland Oeganda wacht ook niet langer af. Ondanks dat er tot op heden nog geen Corona geval bekend is, introduceert het land verplichte quarantaine voor alle reizigers uit Europa.

Aan het sprankeltje hoop dat wij in Tanzania de dans zullen ontspringen, en misschien zelfs nog wel naar Nederland kunnen voor familiebezoek, komt afgelopen weekend definitief een einde. Op vrijdag 13 maart maakt Kenia bekend dat ook zij nu ook officieel door Corona getroffen zijn. Twee dagen later staat de teller op 3 gevallen en besluit het land zowel de scholen als grenzen dicht te gooien. Scherpe maatregelen, zeker vergeleken Nederland waar nog altijd de discussie over de scholen heftig woedt.

In de klas bij Nederlandse les in Arusha

Nieuwe week, nieuwe ontwikkelingen

Met een vreemd gevoel breng ik maandagochtend de kinderen naar school. Hier zijn de maatregelen inmiddels ook al flink opgeschroefd: direct bij aankomst handen wassen, ouders worden zoveel mogelijk uit de klassen geweerd en drie keer per dag wordt de temperatuur van de kinderen gemeten. Nog vreemder is dat Julian’s Nederlandse les in de middag ook gewoon doorgaat. Niets liever is hij solidair aan zijn neefje en nichtjes in Nederland (“Zij niet naar school? Dan ik ook niet”). Maar helaas, voor hem is er vooralsnog geen reden om niet te gaan.

Toch komt op maandagmiddag ook voor Tanzania de genadeklap. Gearriveerd uit Europa, en ondanks de screening op het vliegveld, later positief op Corona wordt getest. Enerzijds teleurstelling, anderzijds opluchting dat de testkits, tegen de geruchten in, toch aanwezig zijn. De maatregelen worden wederom verscherpt en de eerste signalen van het hamsteren duiken al op. Toiletpapier is daar overigens geen onderdeel van. Het eerste restaurant in Arusha gaat zelfs al op vrijwillige basis dicht. “I do love my restaurant. BUT I do love you people more,” sluit de eigenaar zijn bericht.

Hamsteren nog niet nodig in Arusha tijdens Coronavirus

Vooralsnog volle schappen (toiletpapier) in de supermarkten

Home schooling

En vandaag, amper 24 uur later kondigt de president van Tanzania aan nog een stapje verder te gaan. De scholen gaan per direct dicht en bijeenkomsten worden verboden. Twee dagen na de beslissing in Nederland, met één Corona geval op de lijst, neemt Tanzania vergaande maatregelen. En zitten onze kinderen vanaf morgen ook thuis.

Eén ding is zeker in deze tijd, namelijk dat niets meer zeker is. Dus ook wij wachten af. En in de tussentijd zijn tips voor een gezellig samenzijn de komende weken altijd welkom!

2 reacties

 1. Eric Buitendijk

  Hoi!
  Groeten uit Nederland, we zijn weer terug in Nl (sinds december 2017)na 15 jaar Tanzania. Mijn vrou is Tanzaniaans en mijn 2 kinderen zijn in Dar geboren.
  Van beroep ben ik kok en dat was dus ook mijn baan in Dar en Zanzibar. Nu we weer terug in NL zijn kan ik de leegte in mij niet omschrijven. Hier in Nederland ga we niet blijven en als me jongste, nu 11, wat ouder is willen we graag terug. Arusha ben ik maar een keer geweest…ja gek want het is een heel mooi gebied!
  Corona gekte is loageslagen en ondanks alles mogen se niet klagen in NL. Zolang iedereen meedoet aan de regels komt het vsst goed overtuig ik mezelf. Tanzania is vast een ander verhaal, ik hou me hart vast voor jullie en de lokale…. maar goed, we zullen zien!
  Zou het leuk vinden om contact te houden… uiteraard ook leuk voor netwerken toch?
  Voor nu veel groeten uit Nederland
  Eric Buitendijk

  • Back to Africa

   Hallo Eric,
   Bedankt voor je reactie. Wat zal het inderdaad moeilijk zijn om weer te wennen na 15 jaar Tanzania. En nu des temeer met alle restricties door de crisissituatie. Al zit je op medisch vlak beter in Nederland dan hier.
   Maar Arusha is inderdaad prachtig en heerlijk rustig vergeleken Dar. Zeker de moeite waard om in de toekomst nog eens naar terug te keren. Veel sterkte en gezondheid gewenst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: