De ‘herfst’vakantie in oktober is voor ons een ideale gelegenheid om er een weekje tussenuit te gaan in eigen land. De dagen worden warmer en zonniger, terwijl de korte regenperiode nog even op zich laat wachten. Normaal gesproken dan… Maar als er in de eerste twee weken van oktober al flink wat regen valt, en de kinderen zelfs weer in regenlaarzen naar school moeten, beginnen we ‘m toch stiekem te knijpen. Want wat moeten we een hele week op Zanzibar als het alleen maar regent?

Zwemmen in de regen

We hebben geluk. Bij aankomst valt er in de middag nog een buitje, maar de volgende dag kondigt zich aan met een stralende zon en blauwe lucht. De donkere wolken die zich gedurende de dag opstapelen, blijven boven het binnenland van het eiland hangen. Vijf dagen lang genieten we van prachtig strandweer en zorgt de schaduw voor welkome verkoeling. En die andere twee dagen… Ach, zwemmen in de regen heeft ook wel wat!

Zwembad van Dream of Zanzibar resort

Dream of Zanzibar

We verblijven aan de noordoostkust van Zanzibar in het luxe Dream of Zanzibar resort. Het heeft comfortabele, ruime kamers, verschillende restaurants en een groot zwembad met kindergedeelte. Er is zelfs een kinderclub en animatieteam. De kinderen merken al snel de voordelen van het buffet; kiezen wat ze lekker vinden. En dan het liefst bij het toetjesgedeelte beginnen!

Zoals aan de hele kustlijn van Zanzibar, trekt de zee zich met eb teveel terug om nog te kunnen zwemmen. Maar dat brengt weer andere voordelen met zich mee.  We maken een prachtige wandeling naar het rif waarbij we op verschillende zeedieren stuiten: kleine krabjes, zeekomkommers, inktvissen, “Nemo’s” met baby’s, kleurrijke zeesterren en veel stekelige zee-egels. Ook Julian en Lisan zijn helemaal in hun nopjes als ze zelf iets ontdekken in de ondiepe poelen.

Seafari

Halverwege de week maken we een echte safari te water en gaan we snorkelen bij Mnemba Atoll, een beschermd gebied met een rijk koraalrif. Het telt meer dan 600 verschillende vissoorten en inderdaad, het is alsof we in een overvol aquarium zwemmen. Van alle kanten worden we omringd door vissen, alleen of in een school. In alle soorten vormen, maten en kleuren. De clownvis, ook wel bekend als Nemo, chirurgvis (Dory), papegaaivis, maskerwimpelvis en enorme zeesterren. Julian kan dankzij zijn snorkelmasker ook volop van de onderwaterwereld genieten. Lisan daarentegen neemt genoegen met het bekijken van de visjes die vlak onder het wateroppervlak zwemmen.

Maar zo indrukwekkend als het vissenleven is, zo betreurenswaardig is het koraal. Het is grotendeels afgestorven, al het kleur is verdwenen. In de plaats van die fantastische koraaltuin waarmee regelmatig geadverteerd wordt, laat het nu vooral zien hoe mooi het ooit geweest is. Ondanks dat Mnemba een reservaat is, lijkt er weinig controle te zijn op het aantal boten en de vissers die te dichtbij komen. Maar ook de gidsen schijnen het belangrijker te vinden om hun klanten tevreden te stellen dan respectvol met de natuur om te gaan.

Turkije van Afrika

Hetzelfde probleem zien we helaas ook op het vasteland terug. Op het strand ligt zoveel plastic dat je er na een paar dagen al aan ‘gewend’ bent geraakt. Elk jaar lijken er meer hotels bij te komen, grote resorts die nog verder uitbreiden en charter die rechtstreeks vanuit Europa naar Zanzibar vliegen. Het huidige vliegveld lijkt de stroom toeristen amper aan te kunnen. Laat staan de infrastructuur of afvalverwerking.

Een ongerept eiland is Zanzibar al lang niet meer. Maar gelukkig zijn er nog steeds mooie plekjes te vinden. Wij gaan de volgende keer dan ook zeker weer voor een kleinschaligere accommodatie. Of misschien op zoek naar een ander tropisch paradijs in de Indische Oceaan!