"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Drie tips voor de zoektocht naar een huis in Arusha

Toen we een jaar geleden de beslissing hadden genomen om Nederland voor Tanzania te verruilen, moesten we ons gaan bezighouden met het vinden van geschikte woonruimte. Een zoektocht die niet zo eenvoudig is als je zou denken. Keus is er voldoende dankzij de wisselende expatgemeenschap in Arusha. Maar er zijn verschillende dingen die moeten kloppen wil het huis je aanstaan. En juist de combinatie van die aspecten is vaak ver te zoeken…

1. De wijk

Ten eerste is de wijk niet onbelangrijk. Niet te druk, relatief veilig en natuurlijk dicht bij alledaagse voorzieningen.

2. Onderhoud van het huis

Heb je de juiste wijk gevonden, dan is het tweede punt waar je tegenaan loopt het onderhoud van het huis. Of beter gezegd, het gebrek er aan. Van buiten zien de huizen er vaak nog wel aardig uit, maar eenmaal binnen schort er vanalles aan. Afbladerende verf, deuren die amper open (of dicht) gaan, loshangende elektriciteitskabels of lekkende plafonds. Hierdoor worden de opties al weer aanzienlijk kleiner.

Overigens zie je hier de meest uiteenlopende type huizen, van lelijke appartementsgebouwen en kitscherige landhuizen tot paarsgekleurde woningen compleet met slecht lijkende beelden van dieren aan de buitenkant. Volgens mij is Julian de enige persoon die er enthousiast van wordt. Meestal worden deze huizen verhuurd door rijke ministers of zakenlui die in de hoofdstad of in het buitenland wonen. En met één doel: zo min mogelijk uitgeven en zoveel mogelijk ontvangen.

3. Grootte van het huis

En ten slotte is er dan nog de grootte van het huis. Veel huizen die we bezichtigd hebben, beschikken over een doolhof van kamers. Die veelal leeg staan. Ook lijken lokale architecten er van te houden om zoveel mogelijk van het perceel te benutten. Oftewel, een heel groot huis met heel weinig tuin.


Desondanks is het ons gelukt om een geschikt huis te vinden. In een prima wijk, op slechts 5 minuten van de supermarkt en 10 minuten lopen van Julian’s school. Een woning die voor Tanzaniaanse begrippen nog redelijk bijgehouden is, over slechts drie slaapkamers beschikt én een veranda met tuin heeft. Mét uitzicht op de Mount Meru!

In de afgelopen acht maanden hebben we hier met veel plezier gewoond. Toch komt daar nu snel een eind aan. Vanaf volgende week gaan we namelijk wederom verhuizen. Ditmaal meer naar de bush, waar we dagelijks apen (en slangen) om ons heen hebben. Het centrum van Arusha ligt dan op een half uur rijden, de school van Julian op twintig minuten. Maar in elk ander opzicht is het een fantastisch huis!

 

2 reacties

 1. Ciska B

  Dag,
  Ik ben me aan het oriënteren om op een lange vakantie te gaan naar Tanzania en op deze manier het land te gaan ontdekken. Hebben jullie tips/betrouwbare verhuur adresjes waar ik naar zou kunnen kijken..
  Gr Ciska

  • Back to Africa

   Hallo Ciska, bedankt voor je berichtje. Het hangt natuurlijk helemaal af van het gebied waar je op zoek bent. Als dat ook Arusha is, dan raad ik je aan om je aan te melden voor de All About Arusha Facebook groep. Hier wordt van alles op aangeboden of gevraagd, van auto’s en (huur)huizen tot wat het beste adres is voor een tandartsbezoek of het kopen van een wasmachine. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: