Via mijn werk bij een safaribedrijf in Arusha krijg ik zo nu en dan de vraag of men ook een auto kan huren om zelf rond te rijden in Tanzania. Afgezien van het feit dat onze safariauto’s enkel en alleen door onze eigen chauffeurs bestuurd worden, raad ik het sterk af. Na het lezen van mijn blogs over de ongeschreven verkeersregels en ongewone situaties op de weg begrijp je misschien wel waarom.

Toch kan ik me voorstellen dat je als Afrika-ganger vroeg of laat voor dit dilemma komt te staan. Boek je een compleet verzorgde safari met auto en chauffeur? Of neem je het stuur in eigen hand? Om een weloverwogen beslissing te maken dien je je verschillende dingen af te vragen. Hoe avontuurlijk ben je? Waar ga je naar toe? En heb je al eerder in het buitenland (of Afrika) gereden? Zelf een auto huren en op eigen initiatief het land verkennen, heeft zo z’n voor- maar ook z’n nadelen. Met deze drie handige tips zal ik proberen je een eindje op weg te helpen bij je keuze!

Een auto met chauffeur is nog géén garantie dat je niet vast komt te zitten!

Ervaring maakt rijk

Is dit je eerste reis naar het Afrika? Dan raad ik je aan om de veiligheid van een auto met privé chauffeur op te zoeken. Een bezoek aan een onbekend continent is immers al spannend genoeg, zonder dat je je daarbij ook nog druk moet maken of je wel de goede kant op rijdt (of áán de goede kant van de weg) en of nog genoeg brandstof hebt om de volgende overnachtingsplek te bereiken. Maar wees gerust, zo’n eerste reis in Afrika smaakt naar meer. Die keer met een huurauto zal er dus nog vast van komen!

Self drive in Namibie

Self drive in Namibië waar je urenlang niemand tegenkomt

De bestemming

Ook niet onbelangrijk is de keus van je bestemming. Door de slechte infrastructuur en gebrek aan bewegwijzering zijn landen als Oeganda, Kenia en Tanzania minder geschikt om op eigen houtje te bereizen. Zuidelijk Afrika, waaronder Namibië, Botswana en Zuid-Afrika, lenen zich daarentegen een stuk beter voor een self drive, aangezien deze landen over het algemeen over een goed wegenstelsel beschikken. Toch dien je toch met een aantal zaken rekening te houden:

  • In veel Afrikaanse landen wordt links gereden. Dit is gemakkelijk te vergeten als je al een tijdje niemand bent tegengekomen!
  • Wegen – ook de vierbaans snelwegen! – worden niet alleen gebruikt door auto’s maar ook voetgangers, fietsers en dieren zoals geiten, ezels en bavianen. En overstekend wild!
  • Vergeet de verkeersregels die je gewend bent. Met name in drukke Afrikaanse steden geldt het recht van de sterkste; hoe groter je auto hoe meer recht op voorrang je hebt.
  • Vermijd rijden in het donker want op de wegen ontbreekt het aan enige verlichting.
Lekke band verwisselen in West Kilimanjaro

Een lekke band verwisselen met op de achtergrond de Kilimanjaro!

Avontuur of voorspelbaarheid

Tot slot dien je bij jezelf na te gaan hoe avontuurlijk je zelf ingesteld bent. Zoek je volledige vrijheid en is geen dirt road je te ruig? Is het altijd een droom geweest om met een 4×4 midden door de bush te rijden en draai je je hand er niet voor om een band te verwisselen? In dat geval is een self drive de ideale safari voor jou. Leun je echter liever achterover of ben jij het type dat zelfs met tomtom nog verdwaalt? Dan is een rondreis met privé chauffeur een veilige keus. Bovendien kan hij je ook alles over de omgeving vertellen en je de meest bijzondere plekken laten zien waar je zelf niet snel uitgekomen zou zijn.

Of je nu zelf achter het stuur gaat zitten of een safari maakt met chauffeur, Afrika ontdekken is één groot avontuur! Waar gaat jouw voorkeur naar uit?