"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

10 (ongeschreven) verkeersregels in Tanzania

Het is zondag en we rijden op ons gemak door Arusha. Voor ons stopt een auto en zet zijn alarmlichten aan. Het is niet ongebruikelijk dat er een auto plotseling met panne komt te staan en van de weg geduwd moet worden. Fijn dat de bestuurder het in ieder geval aan geeft. Vóór ons is niets op de weg dus met een soepele beweging halen we hem in en rijden verder.

Tot we 100 meter verder op een politieagent met opgeheven hand stuiten. Bezorgd vragen we ons af of we over een doorgetrokken streep hebben ingehaald? Nee, die zijn al lang niet meer zichtbaar op deze weg (of nooit getrokken).  Het blijkt dat we een nieuwe verkeersregel hebben overtreden. Eentje waarover ik wel had gelezen maar die te absurd voor woorden was dat het wel fake news moest zijn.

Nieuwe verkeersregel

“The driver will be forced to stand at the zebra crossing for one minute, even though during that period no pedestrian crosses. The driver will be required to turn all its left and right indicators.”

Behalve het feit dat je dus moet stoppen voor een voetganger die op een zebrapad wil oversteken (logisch), dien je bij elk zebrapad dat je tegenkomt één minuut te wachten. Ook al steekt er niemand over.

Langzaam begint het ons te dagen dat de auto met zogenaamde pech deze nieuwe wet simpelweg uitvoerde. En wij vormden natuurlijk een groot gevaar door de keurige chauffeur vervolgens in te halen. Ook al stak er niemand over.

Zebra's steken pad over in Serengeti National Park

Zebra crossing

Verloren discussie

Of het wel of niet een zebrapad was, valt over te twisten want ook deze strepen waren amper zichtbaar. Maar dat we onze mening over de nieuwe wet met de politieagent delen, op een misschien niet zo’n heel tactische manier, wordt ons duidelijk niet in dank afgenomen. Het is dan ook een wonder wanneer hij besluit ons met enkel een waarschuwing te laten gaan.

In de week die volgt, zie ik verschillende chaotische situaties op de weg. Daladala’s (taxibusjes) die inderdaad keurig een minuut bij een zebrapad staan te wachten, in een dorpje waar er vier van die paden binnen 200 meter elkaar opvolgen. Voetgangers die bij een zebrapad staan maar helemaal niet de intentie hebben om over te steken. Brommertaxi’s die een zebrapad gebruiken om over te steken (officieel hoef je dan niet te stoppen, toch?). Voetgangers die vijf meter ná het zebrapad oversteken. En voetgangers die zo vertwijfeld zijn dat ze je daadwerkelijk een halve minuut laten wachten voordat ze een poging wagen. Maar ja, na het incident van zondag en de vele politieagenten langs de weg, wil je zelf ook geen risico meer lopen…

Merkwaardige situaties op de weg in Tanzania

Ongeschreven verkeersregels

En dan zijn er natuurlijk nog de vele ongeschreven verkeersregels die je al doende leert kennen. En toe te passen. Zo schreef ik in de eerste maand na onze verhuizing naar Oeganda de Tien Gouden Regels in het Oegandese Verkeer:

 1. Rijd zo hard als u wilt (of kunt).
 2. Neem te allen tijde voorrang.
 3. Rijd zo dicht mogelijk achter uw voorganger, ’t liefst zo’n 5 cm erachter, zodat niemand ertussen kan schieten.
 4. Indien u rechts niet kunt inhalen, ga er dan via de berm aan de linkerkant langs.
 5. Twijfelt u of u rechts kunt inhalen, haal dan zeker in, een eventuele tegenligger zal zijn best doen om u te ontwijken.
 6. Gebruik uw rechterknipperlicht veelvuldig! Niet alleen voor inhalen en rechts afslaan, maar ook om te laten weten dat het veilig is om in te halen, als u een bocht naar rechts maakt, of om de auto achter u in de war te brengen.
 7. Géén middellijn op de weg betekent: deze weg mag gebruikt worden als een twee-, drie- of vierbaansweg – net zoals het u uitkomt.
 8. Wanneer u in het donker rijdt, is het voldoende als uw remlichten werken. Indien uw overige verlichting het eveneens doet, is dit een (overbodige) luxe.
 9. Indien u licht heeft: ontsteek uw lichten alleen als u uw tegenliggers ermee wilt verblinden.
 10. Rem niet voor voetgangers; het is hun eigen verantwoordelijkheid om u te ontwijken.
  ** Deze gaat nu helaas niet meer op. Op zebrapaden althans. **

Zou jij kunnen rijden in een land als Tanzania?

4 reacties

 1. Maaike

  Hihi, moet niet gekker worden!

  • Back to Africa

   Nou ja, saai wordt het hier in ieder geval nooit! 🙂

 2. Sheila

  Hahahahahahaha…… geweldig. Het is natuurlijk zinloos, maar staat in contrast met de overige (ongeschreven) regels. Doet me denken aan Azië. Los van het zebra pad dan. Die slaat werkelijk nergens op.

  • Back to Africa

   Het is inderdaad te absurd voor woorden. Tot je een agent tegenkomt die met een stalen gezicht beweert dat je niet bent gestopt voor een leeg zebrapad… En kun je nagaan hoeveel gevaarlijke situaties deze regel juist creëert!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: