"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

10 situaties op de weg die je niet (snel) in Nederland ziet

Alles went, wordt er vaak gezegd. En dat geldt zelfs, of juist, hier in Afrika. De meest eigenaardige taferelen vallen ons soms nog amper op en zijn ‘gewoon’ geworden. Tot je door een mzungu, die net in Afrika is gearriveerd, er weer op gewezen wordt. En je de omgeving plots door de ogen van een ander ziet.

Daarom bij deze 10 merkwaardige situaties op of langs de weg in Tanzania, die je niet (snel) in Nederland zou zien:

1. Kerstmis is vroeg dit jaar

Kerstmis is vroeg dit jaar, kerstmuts op in Arusha

Ongeacht het feit dat het nog wel even duurt voordat de kerstperiode aanbreekt en ongeacht het feit dat het 30 graden is. Ook het vuil kan op een feestelijke manier opgehaald worden.

2. Heft in eigen hand

De politie die het verkeer staat te regelen bij goedwerkende stoplichten. Want stel je voor… wat eigenlijk? Dat de agent daarbij compleet de lichten van de automatische verkeersregelaars negeert en hierdoor gevaarlijke twijfeling bij de automobilisten veroorzaakt (wel of niet doorrijden?) doet niet ter zake. En het feit dat hierdoor juist ellenlange files ontstaan, gaat blijkbaar ook aan ze voorbij.

3. Groot, groter, grootst

Auto BMW X5 op de weg in Arusha
Laatst werd ik ingehaald door een BMW X5. In Nederland een auto waar je ‘u’ tegen zegt. Maar hier, omringd door de vele 4X4 Land Cruisers, Nissans en Land Rovers, valt deze auto in het niet…

4. Taboe’s doorbreken

Terwijl ik op een kruising geduldig wachtte om de daladala (taxibusje) voor mij te laten passeren – die uiteraard geen voorrang had maar het wel nam – zag ik een vrouw voorin zitten. Met een ontblote borst voedde ze een klein kindje, zich niet storend aan de twee mannen die naast haar zaten of het feit dat ze zich in een overvolle taxi te midden van het drukke verkeer bevond. Hoezo is Nederland ruimdenkend? Hier is borstvoeding geven in het openbaar allang geen taboe meer!

5. Pas op: overstekende invaliden!

Waarschuwing rolstoeloversteekplaats

Dagelijks kom ik er minimaal vier keer langs, maar de reden voor dit verkeersbord blijft me een raadsel. Ten eerste worden zebrapaden in dit land niet gerespecteerd, maar juist volkomen genegeerd. Daarnaast heb ik nog nooit een zebrapad op een zandweg geschilderd gezien. En de kans dat je hier iemand in een rolstoel óp een zebrapad voor je auto krijgt, is waarschijnlijk 1 op 1000. Maar goed, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

6. Grote oogst

Tweemaal per jaar wordt er in Tanzania maïs geplant. En geoogst natuurlijk. Niet het verse, groene gewas maar verdorde, geelachtige stengels. Welke metershoog opgestapeld worden op een pick-up, een lading die uiteindelijk drie keer de hoogte van de auto krijgt. En zo slingert de pick-up van A naar B. Maar elke keer dat ik hem tegenkom, houd ik mijn hart vast en hoop dat er niet onverwacht een windvlaag voorbij komt…

7. Klein wild spotten…

Vervet Monkey langs de weg in Arusha

Naast de gebruikelijke koeien, geiten en ezels spotten we ook wel eens ander wild. Wanneer we bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg in de auto zitten, op weg naar school, en er een nieuwsgierige Vervet Monkey op een heuveltje zit. Gegarandeerd een goed begin van de dag!

8. … en groot wild spotten


Of je bent op weg naar een van de nationale parken. Waar je naar toe gaat met het doel om wild te spotten. Steekt het wild zomaar onaangekondigd voor je de weg over! En juist hier ontbreken dan weer de borden “Let op: overstekende olifanten”!

9. Reisgezelschap

Niet zelden staan er mensen aan de kant van de weg die hun hand ophouden. Niet om geld te vragen maar een lift. Volgens een onderzoek in 2014 heeft één op 47 mensen een auto. In Nederland is dit één op twee. Geen wonder dat men hier een taxi in elke passerende auto ziet!

Gedeukte lesauto in Tanzania

10. Automobilisten in spe

Oefening baart kunst. Maar laat de chauffeurs in opleiding dat dan liever niet op de openbare weg doen. Feit is dat leswagens de grootste gevaren op de weg vormen. In en buiten Arusha kom je lesauto’s tegen in de meest gedeukte vormen, waarvan de bestuurder niet harder dan 30 km/u mag rijden. De instructeur kijkt vaak niet verder dan zijn mobieltje. En de achterbank is volgepropt met minstens vier andere studenten, die vermoedelijk van de fouten van hun collega moeten leren.
Juist die lage snelheid vormt het probleem, want iedereen erachter wil natuurlijk inhalen, met alle levensgevaarlijke manoeuvres tot gevolg. Bovendien vraag ik me af of deze bestuurders na het examen daadwerkelijk beter kunnen rijden dan hun vrienden die het rijbewijs gekocht hebben…

Herkenbaar? En welke verkeerstaferelen vind jij nou opmerkelijk in Nederland?

2 reacties

  1. Mirthe

    Weer genoten. Geweldig die kerstmuts !

    En die borden van de rolstoelers op het zebrapad, het blijft een raadsel. Heb je de borden van de doven en blinden ook al gezien?

    • Back to Africa

      Haha, ja die kerstmutsen zie je het hele jaar door! Het bord van doven en blinden heb ik echter nog niet gespot. Ben nu wel erg benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: