Toen we  in oktober de vakantie doorbrachten aan de Swahili kust werden we gelokt door wel heel speciale beelden van olifanten in het water en leeuwen op een hagelwit strand. Dat kon alleen in Saadani National Park, het enige wildreservaat in Oost-Afrika dat grenst aan de Indische Oceaan.  En aangezien we daar maar 1,5 uur rijden vandaan zaten, moesten we er toch een dagje naar toe!

Onbekend

Saadani National Park is het kleinste nationaal park in Tanzania en één van de minst bekende. Het is bovendien het enige park waar nog een dorp te vinden is omdat het pas in 2005 tot een officieel nationaal park werd uitgeroepen.  Dankzij de ligging aan de kust en warme, vochtige klimaat heeft het een uniek en afwisselend landschap. Van zoutvlaktes en borassus palmbomen tot mangrovebossen, de kronkelende Wami Rivier en witte zandstranden.

Op game drive in Saadani National Park

Wild spotten tijdens het zonnebaden

Het park wordt in de media aangeprezen met teksten als “de enige plek waar uren zonnebaden kunnen worden onderbroken door een olifant die voorbij wandelt, of een leeuw die komt drinken in de nabijgelegen waterplaats”. Mocht Saadani hierdoor ook hoog op jouw lijstje staan, dan moet ik je helaas uit de droom helpen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je jouw plekje op het paradijselijke strand moet delen met een olifant of leeuw. De kans dat je direct aan zee wilde dieren zult spotten, is klein. En de kans dat je überhaupt een olifant of leeuw elders in het park ziet is bijna net zo klein.

Wat je ziet en wilt zien in Saadani National Park

Wat je graag wilt zien… en wat je werkelijk ziet.

Met gemengde verwachtingen staan wij ’s ochtends vroeg aan de gate om het park in te gaan. We hebben voor de gelegenheid een safariauto gehuurd zodat we ongestoord van de schoonheid van het park kunnen genieten. Met goede moed gaan we op weg. We spotten een familie wrattenzwijnen, reedbucks, waterbucks en verschillende apen. Een korte regenbui kan de pret niet drukken, maar we merken al snel dat het wild inderdaad schaars is.

Verdwaald

We stoppen voor een verlaat ontbijt aan het strand. Stiekem hopen we hier nog iets met vier poten te kunnen bespeuren. Maar helaas, het ziet er verlaten uit.

Ondanks de kleine oppervlakte van het park weet onze chauffeur toch te verdwalen en kunnen we dankzij onze GPS de weg terug vinden.  We stuiten nog op een enkele giraf en een kudde buffels in de verte, maar zijn er uiteindelijk niet rauwig om wanneer we de gate weer bereiken. Ook de kinderen kijken uit naar een duik in het zwembad. De schedels die waren uitgesteld bij het hoofdkantoor waren voor hen veruit het interessantste deel van de tocht,  waar ze lange tijd hebben staan kijken en enthousiast probeerden te raden van welk dier ze afkomstig waren.

Tijdens een game drive in Saadani National Park in Tanzania

Het mag duidelijk zijn dat Saadani niet de plek is om de Big 5 te vinden. Toch heeft het park ook zeker z’n charme. Het kent een mooi en afwisselend landschap. Ook blijkt een boottocht op de Wami Rivier, dat bevolkt wordt door nijlpaarden en krokodillen, de moeite waard te zijn en kun je er een wandelsafari maken.

De olifanten en leeuwen zijn misschien te schuw om zich te laten zien maar ze zitten er wel degelijk. Net zoals luipaarden, hyena’s en jackals. In tegenstelling overigens tot andere safarigangers, want die waren er simpelweg niet…