Vandaag, 15 september, staat in het teken van de grootste wereldwijde opruimactie ooit: de World Cleanup Day. Miljoenen mensen in 150 verschillende landen gaan erop uit om zoveel mogelijk afval op te ruimen en in kaart te brengen. Jij ook?

World Cleanup

De World Cleanup Day is een initiatief van de Let’s Do It! Foundation uit Estland. In 2008 wisten hier 50.000 mensen in slechts vijf uur het gehele land van het grootste zwerfafval af te helpen. Een project dat vandaag in een soort “groene golf” resulteert die begint in Nieuw-Zeeland en 36 uur later zal eindigen op Hawaï.

Ocean Cleanup by Boyan Slat

Ocean Cleanup

Bijna tegelijkertijd is de Nederlandse Boyan Slat aan zijn grootscheepse Ocean Cleanup begonnen. Elk jaar komt er zo’n 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Middels een lange metalen pijp wil Boyan dit afval ‘opvegen’ en aan land weer recyclen. Zo hoopt hij in vijf jaar tijd minstens de helft van de plastic soep in de Grote Oceaan op te kunnen ruimen. Via de website van The Ocean Cleanup zijn de vooruitgangen te volgen.

Tanzania Cleanup

Ook Tanzania doet mee. Al weken is Arusha in de ban van het verzamelen en lokaliseren van afval, zodat alle deelnemers vandaag zo gericht mogelijk te werk kunnen gaan. Van de voet van de Mount Meru tot aan de golfbaan van Kiligolf, alle wijken werden in de voorbereiding zorgvuldig uitgekamd. En dat was veel werk, heel véél werk!

Afval verzamelen in Arusha voor World Cleanup Day

Kennedy House Cleanup

En natuurlijk blijven de schoolkinderen niet achter. Gewapend met zelfgemaakte spandoeken, handschoenen en vuilniszakken, gingen zij gisteren al van start om afval in de omgeving van de school te verzamelen. Zelfs de allerkleinste hielpen enthousiast mee. Het is onvoorstelbaar hoeveel vuilnis je tegenkomt in een gebied dat op het eerste gezicht schoon lijkt. In amper een uur tijd werden maar liefst meer dan 20 vuilniszakken gevuld en terug naar school gebracht.

Spandoek afval verzamelen Kennedy House School

“Siku ya usafi duniani”  –  “Clean the World Day”

Nu we de smaak te pakken hebben, gaan we het vandaag nog eens dunnetjes over doen en de farm (en daarbuiten) onder handen nemen. En jij, draag jij vandaag ook je steentje bij?