Waarschijnlijk één van de meest voorbijkomende hashtags in de afgelopen week. Op social media vlogen de ‘verplichte’ eerste schooldag foto’s van trotse ouders je om de oren. Waaronder die van ons natuurlijk.  De één keek halsreikend uit naar deze dag, de ander telt de dagen tot de volgende schoolvakantie al weer af.

First day of school reunion

Ondanks dat we een geweldige vakantie achter de rug hebben, zeker dankzij de Nederlandse zomer, konden de twee van ons amper wachten om weer naar school te gaan. Terug naar hun vriendjes, lieve leerkrachten, drukke dagen en het vertrouwde ritme.

Wennen

De eerste week vult zich, wellicht net zoals bij jullie, met het wegbrengen van enthousiaste kinderen, ouder (koffie)ochtenden en een spontane “First day of school” reünie. De eerste vrijwilligers dienen zich alweer te melden en de voorraad uniforms wordt aangevuld.  Voor de kinderen is het ongetwijfeld wennen, maar ik denk dat dit ook zeker voor de ouders geldt. De wekker die veel te vroeg gaat, het klaarmaken van de lunchpakketten, het onthouden welk kind wanneer sport heeft of zwemmen, of de fiets mee mag nemen.

Eerste schooldag in de klas Year 1

Grote stap

Vorig jaar zette Julian al een behoorlijk grote stap door naar de Reception Class te gaan. Het schooljaar dat hij verplicht een uniform moest dragen en langzaam maar zeker van letters woorden leerde maken. Nu zit hij officieel in Year 1, vergelijkbaar met groep 3 in Nederland. Plotseling zijn de speelmomenten een stuk ingekort en de lessen behoorlijk intensiever. Zijn lesprogramma bestaat uit echte vakken zoals Engels, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. En wordt er verwacht dat hij dagelijks huiswerk maakt; zelfs voor het weekend krijgt hij een opdracht mee!

Terug naar school Nursery Class Kennedy House

Lisan heeft het daarentegen wat gemakkelijker. Zij zit nog altijd in de Nursery Class, heeft haar vertrouwde juffen om zich heen en is niet langer de jongste. Sprak ze sinds de zomervakantie eigenlijk alleen nog maar Nederlands, nu beginnen daar langzaam weer Engelse woordjes tussen te vallen. Het blijft verbazingwekkend hoe snel die kleintjes zich aanpassen!

En hoe hebben jullie de eerste (school)week ervaren?