Degene die nog steeds denkt dat klimaatverandering niet bestaat, moet wel van een andere planeet komen. Kijk naar de sneeuw in het tropische Florida. Het kwik dat zakte tot bijna -40 graden in centraal Verenigde Staten. Een zomerse dag in oktober, toen Nederlanders massaal naar het strand gingen. De extreme droogte in Oost-Afrika en de overstromingen in Parijs. Het komt langzaam steeds dichterbij en omsluit ons steeds meer.

Julian onder de paraplu in de regen

Blij met regen

Ook hier in Tanzania merken we de gevolgen. 2016 was een jaar van uitzonderlijke droogte, toen de (korte) regenperiode van november uitbleef. In plaats van de jaarlijkse 800 mm viel er amper 500 mm. En dat was overal aan te merken: oogsten mislukten, natuurlijke poelen droogden op en de Maasai moesten met hun broodmagere koeien en geiten steeds verder lopen om nog een stukje gras te vinden. Afgelopen jaar was het gelukkig iets minder ingrijpend. Maar nog altijd overheerst er een gevoel van opluchting en blijdschap bij elke regenbui dat onze farm aandoet.

Laatste druppel voor Kaapstad in Zuid-Afrika

Day Zero

Ga je nog zuidelijker, naar het puntje van Afrika, dan ligt het onderwerp klimaatverandering nog een tikkeltje gevoeliger. Voor de inwoners van Kaapstad lijkt het nu namelijk wel héél dichtbij te komen. 21 april is uitgeroepen tot Day Zero: de dag dat er geen druppel uit de kraan meer zal komen. Vanaf dat moment zijn de waterreservoirs van de stad leeg en zal men met jerrycans naar een centraal tappunt moeten om water te halen. Zo’n 200 waterpunten voor een metropool met 4,5 miljoen inwoners.

Kaapstad aan de Atlantische Oceaan

Omringd door een overvloed aan water, maar zelf een dramatisch tekort…

De inwoners zijn inmiddels al verschillende restricties opgelegd. Ze mogen niet meer dan 87 liter water per persoon per dag gebruiken, dat gelijk staat aan 4 minuten douchen. Tuinen mogen niet meer besproeid worden en de auto wassen met een tuinslang is uit den boze. Met zulke beperkingen moet je wel creatief worden. De (stort)douche wordt vervangen door een bucket shower en afvalwater wordt gebruikt om de wc mee door te spoelen. Watertanks zijn niet meer aan te slepen om de schaarse regen die er valt niet verloren te laten gaan. En ongewassen haar lijkt de nieuwe mode.

Van de regen in de drup

Ondanks dat de watercrisis zo dichtbij is, lijkt de meerderheid er nog steeds laconiek mee om te gaan. Alsof ze ervan uitgaan dat de weergoden Kaapstad gunstig gestemd zijn. Wat Parijs momenteel in overvloed heeft, snakt deze Zuid-Afrikaanse wereldstad naar. Maar zelfs met de strenge maatregelen, die pas zo’n vier maanden voor D-day genomen zijn, lijkt het dweilen met de kraan open.  Kaapstad heeft nu zijn hoop gevestigd op een godswonder.