"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Terugblik op 2016

De feestmaand zit erop. Waarschijnlijk ben je al weer volop aan het werk en wissel je hier en daar nog een gelukkig nieuwjaar uit. Je zult het vast al tig keer gehoord hebben, maar het cliché is absoluut waar. Het jaar is weer omgevlogen! Op de valreep wil ik toch nog even terugkijken op de afgelopen 12 maanden en wat ze ons gebracht hebben…

Januari

Beschuit met muisjes en oliebollen

Het jaar werd op een unieke manier ingeluid met de komst van een klein meisje. Een meisje dat, tegen de geplande datum in, zich toch net voor het nieuwe jaar besloot te melden. Voor ons werd het dus een vrij aparte jaarwisseling, met een peuter die vanaf de zolder het vuurwerk in de buurt kon bewonderen en een baby die zich nergens iets van aan trok en amper nog dag van nacht kon onderscheiden. Desalniettemin was januari een geweldige maand waarin we heerlijk van onze nieuwe aanwinst hebben kunnen genieten.

Februari

Carnaval in Brabant

De roze wolk bleef ook in februari voortdrijven, zij het dat Bas weer terug naar Tanzania was en ik achter bleef met een pasgeboren baby en een peuter die nog behoorlijk moest wennen aan de aanwezigheid van zijn zusje. Niet eenvoudig maar gelukkig was er de welkome hulp van de familie. Bovendien konden we mooi de Carnaval meepikken!

Maart

Olifanten kijken in Tarangire National Park

Maart stond in het teken van gezinshereniging en de terugkeer naar Afrika. Na een lange periode in de Nederlandse winter te hebben doorgebracht, was het heerlijk om weer op bloten voeten rond te kunnen lopen, de tropische natuur om je heen te zien en de zon op je huid te voelen. Julian pakte zijn oude leventje probleemloos op en ook Lisan leek zich moeiteloos aan te passen aan de verhuizing naar een compleet ander werelddeel. En amper drie maanden oud moest ze er al aan geloven: mee op onze eerste safari met z’n viertjes!

April

Groep Child in the Stars - Watoto Foundation Arusha

In april stond er al weer een familielid voor de deur: mijn moeder. Samen brachten we een indrukwekkend bezoek aan het opvangcentrum “Child in the Stars” van de Watoto Foundation, een stichting die zich in zet voor straatkinderen. Met zelf twee kleine kinderen realiseer je je des te meer hoe anders hun jeugd zal worden dan die van deze straatjongens, met een liefdevol thuis, de kans om naar school te gaan en geen zorgen om gebrek aan eten of een slaapplaats. Hoe bevoorrecht ben je toch eigenlijk dat je dit kunt bieden!

Mei

Gnoes diep in het water in Lake Manyara

We zijn weer helemaal ingeburgerd, Julian ging weer naar school en we planden nog maar eens een weekendje naar Lake Manyara. De regen van de afgelopen tijd had diepe sporen in het park nagelaten en het meeroppervlak aanzienlijk vergroot. Dit blijkt overigens de enige noemenswaardige regenval van het jaar te zijn want op een enkel, verwaarloosbaar, regenbuitje na is er sinds begin juni niets meer gevallen in onze omgeving.

Juni

Een prachtige vakantie op de Seychellen

In juni kregen we hoog bezoek uit Nederland: staatssecretaris Martijn van Dam kwam hoogstpersoonlijk met zijn gevolg de farm bezoeken. Het hoogtepunt van de maand was echter onze vakantie naar de Seychellen. Genieten van paradijselijke eilandjes, spelen in de branding van de azuurblauwe zee en reuzenschildpadden aaien in een nationaal park… Wat wil je nog meer?!

Juli

Winter in Tanzania

Na de tropische vakantie was het weer behoorlijk wennen aan de kou in Tanzania. Omdat we net onder de evenaar wonen, zijn de seizoenen hier omgedraaid en van juni tot september bevinden we ons in de winterperiode. De open haard ging aan, de fleecejassen kwamen uit de kast en ’s avonds zaten we behaaglijk onder een dekentje bij het vuur.

Augustus

Lekke band verwisselen aan de voet van de Kilimanjaro

In augustus gingen we de Kilimanjaro eens vanuit een andere hoek bekijken en maakten we een prachtig rondje om de Kilimanjaro. Dat we daarbij met een lekke band kwamen te staan, kon de pret amper drukken. Ook kregen we de kans om ons weer even ‘op te warmen’ dankzij de Nederlandse zomer. En oh ja, natuurlijk was er de veelbelovende aftrap van Boer zoekt Vrouw, dat in februari weer begint. Wij zitten er al klaar voor! 😉

September

Uitzicht op de besneeuwde Kilimanjaro

Terug naar de orde van de dag. Terwijl de zon steeds meer door de wolken wist te breken, liet de Kilimanjaro zich ook vaker zien. Vanuit de tuin hebben we er een prachtig uitzicht op. En begint het stiekem te kriebelen om ‘m toch een keer te beklimmen. Wellicht een goed voornemen voor 2017…? De aanblik van de besneeuwde bergtop is in ieder geval een van de bijzondere dingen van het leven hier in Tanzania. Want zeker na een bezoek aan Nederland, realiseer ik me weer dat het zeker niet normaal is om apen in de tuin te hebben of de typische Maasai met hun vee langs de weg te zien lopen.

Oktober

Olifant in Lake Manyara National Park

Ook in oktober maakten we weer bijzondere uitstapjes. Een dagtrip naar Arusha National Park, dat ons keer op keer blijft verrassen. En een bezoek aan Lake Manyara National Park waarbij we in een prachtige lodge op een heuvel verbleven.

November

Julian blaast de kaarsjes uit op zijn verjaardagsfeestje

De maand dat een mijlpaal en drama op een en dezelfde dag plaatsvonden! Julian vierde zijn 4e verjaardag, geheel in dino-stijl met een dino-taart en heel veel (dino-)cadeautjes. Tegelijkertijd werd er in Amerika een nieuwe president gekozen en stond even de hele wereld op z’n kop. Inmiddels zijn de gemoederen weer wat bedaard en lijken de gevolgen van de verkiezingen vooralsnog mee te vallen. Maar wie weet wat wat ons te wachten staat bij de komende verkiezingen in Nederland.

December

Een feestelijke einde van het jaar waarin we weer een bezoek brachten aan Nederland en Julian en Lisan enorm verwend werden door Sinterklaas. Kerst werd in stijl gevierd met een zwarte kerstman en kerstboom van bananen. Niets geen discussie over de huidskleur van deze kindervriend  of waar de kerstboom van gemaakt dient te zijn.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen we ons in dikke jassen en warme truien moesten kleden voor de Hollandse winter, is het nu dik 30 graden en nemen we dagelijks een verkoelende duik in het zwembad. We eindigden het jaar sfeervol met familie uit Nederland. Uiteraard met (eigengemaakte) oliebollen maar de beschuit met muisjes werden vervangen voor een taart waarop 1 kaarsje schitterde. Weer een jaar voorbij…

Hoewel 2016 veel mooie en waardevolle momenten heeft opgeleverd, ben ik benieuwd naar wat het komende jaar ons zal brengen. 2017 kom maar op!

Hoe kijk jij terug op 2016?

6 reacties

 1. Maaike

  Wat een mooi jaar!! Leuk om te lezen!

  • Back to Africa

   Absoluut. Hopelijk wordt 2017 net zo mooi, ook voor jullie!

 2. Mirthe

  Een mooi jaar, nu op naar het volgend!

  Wat een leuke foto van Lisan in december zeg!!

  • Back to Africa

   Zeker, dat het maar net zo’n mooi en spannend jaar mag worden als 2016. Met heel veel leuke uitstapjes! 😉

 3. Sheila

  Wat leuk om zo’n jaar overzicht te vinden. Wist je dat ik nu pas door heb dat je een aparte tab hebt voor blog? Daardoor heb ik veel blogs gemist. Dus zo’n overzicht is dan wel erg handig 🙂

  Ik vind het zelf nog wat te vroeg om te zeggen dat het met Trump nog mee lijkt te vallen. Het moet allemaal nog beginnen. Goh… wat moest ik bijkomen toen de uitslag bekend werd. Waar gaat het heen, vraag ik me regelmatig af, als ik zijn hoofd weer ergens zie verschijnen. Kan er nog steeds niet bij dat een westers land deze man heeft gekozen als president.

  • Back to Africa

   Dank je Sheila! Tja, het was een grote verrassing. En we moeten inderdaad nog maar afwachten. Maar of hij werkelijk alles (kan) gaan doen wat hij geroepen heeft… ik betwijfel het. Fingers crossed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: