"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Een groene kerst en nat nieuwjaar

Voor de meesten betekent kerst samen zijn met de familie. Maar wanneer je in het buitenland woont, is dit een beetje lastiger. Dan lijkt de afstand van duizenden kilometers opeens nog groter te zijn. En moet je het doen met een Skype-gesprek om elkaar een gelukkige kerst te wensen.

Kerst met 30 graden

Met kerstmis ontbreekt er hier dus elk jaar wel iets. En is het niet het samenzijn met familie en vrienden, dan wel de typische dingen die met deze periode gepaard gaan. De weilanden die wit zien de vorst. De warme chocolademelk (met slagroom!). En de gezellige lichtjes die extra vroeg aan gaan tijdens de donkere dagen. Het is zeker niet eenvoudig om met een stralende zon en 30+ graden iets van een kerstsfeer te creëren. Maar we doen ons best!

Ondanks dat we de traditionele familiebezoeken wederom moeten overslaan, maken ook wij er een gezellige tijd van. Eerste kerstdag gaan we uitgebreid lunchen met vrienden. Na maanden amper regen te hebben gezien, valt er uitgerekend vandaag een bui. Een (kerst)cadeautje laten we maar zeggen, want vooral de boeren hier hebben het oh zo hard nodig. En kleurt het hier eindelijk weer een beetje meer groen.

‘Dag van de kisten’

Tweede kerstdag brengen we rustig thuis op de farm door, want er moet ook weer gewerkt worden. Overigens wordt 26 december hier aangeduid met ‘Boxing Day’. Een souvenir uit de tijd dat Tanzania gekoloniseerd werd door de Engelsen, aangezien het zijn oorsprong in de UK heeft. Traditioneel werd er op deze dag de ‘kerstkist’ (Christmas box) geopend. In deze kist konden mensen een cadeautje doen en werd de inhoud onder de armen verdeeld.

Julian en Lisan bij de kerstlunch

Bijzonder natte nieuwjaarsduik

En dan het nieuwe jaar! Niet alleen een begin van een nieuw kalenderjaar, maar ook Lisan viert op de valreep haar eerste verjaardag. Voor deze heugelijke gebeurtenis wordt er echter wel familie ingevlogen en luiden we  proostend het nieuwe jaar in. Compleet met eigengemaakte oliebollen en champagne! En liggen we al lang in bed tegen de tijd dat bij jullie het vuurwerk gaat knallen…

De eerste dag van 2017 begint zonnig. Maar naar mate de dag vordert, komt er steeds meer bewolking tevoorschijn. Tot ook op déze feestdag een stevige regenbui valt. Onze geplande nieuwjaarsduik laten we echter niet zomaar in het water vallen, maar we trotseren dapper de kou regen en duiken traditiegetrouw het water in. Proost op een gelukkig en bijzonder nieuwjaar!

Nieuwjaarsduik in de regen

Hopelijk heb jij ook genoten van de feestdagen. En wensen we je vanuit Tanzania het allerbeste voor het nieuw jaar! 

4 reacties

 1. Annie Stubbe

  Wat een gezellige boel daar in ’t zwembad! Leuk dat je familie er is!
  Alleen de Unox mutsen nog….dan is de Nieuwjaarsduik pas compleet he?
  En dat er geen sneeuw ligt…..ach dat is hier ook maar 8 x voorgekomen sinds 1903!
  Een ‘witte’ kerst is ’t als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek is gemeten….Dus in plaats van verongelukt te doen als er geen sneeuw ligt met Kerst, is het realistischer om stom verbaasd te zijn als het er wel ligt hier in Nederland! Maar het geeft wel aan hoe selectief we ons geheugen gebruiken.
  Bij een gemiddelde van 1 keer per 14 jaar een ‘witte’ kerst (2009 + 2010) zijn we pas in 2037 weer aan de beurt…..Dus genieten jullie maar heerlijk van dat zonnetje daar, je mist niets…. Wij wensen jullie een gezond en gelukkig 2017!!!

  • Back to Africa

   Leuk om de feiten op een rijtje te hebben, Annie. Wat dat betreft missen we dus niet zoveel. En waarschijnlijk zijn we al lang weer terug in Nederland tegen de tijd dat er weer een witte kerst in de planning zou moeten staan… in 2037! 🙂 Happy new year!

   • Annie Stubbe

    Ja, jullie ook de beste wensen voor 2017! Wij trappen maar gelijk goed af…we gaan volgende week donderdag naar Oeganda! We hebben er zo’n zin in…..!

    • Back to Africa

     Geweldig! Veel plezier en doe Amos de groeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: