“Op aardappelreis naar Kenia en Tanzania”. Zo omschrijft De Boerderij het bezoek van Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, aan de Oost-Afrikaanse landen.

Aardappels spelen inderdaad een belangrijke rol bij deze economische missie. Maar er is zeker ook aandacht voor andere zaken, zoals de wederzijdse handel, fair trade, het bestrijden van stropen. En stekken. Waarbij onze eigen farm hoogstpersoonlijk bezocht wordt.

Martijn van Dam en Bas bij Fides Tanzania

Het bezoek van de Nederlandse/Tanzaniaanse delegatie wordt tot in de puntjes voorbereid. Enkele dagen ervoor komt een medewerker van de ambassade langs om het programma in detail door te nemen. Alles wordt besproken, niets wordt aan het toeval overgelaten. Het komt allemaal lichtelijk overdreven over, maar het zal er wel bij horen.

Donderdagochtend. Loeiende sirene’s van de begeleidende politieagenten verraden dat de groep in aantocht is. Martijn van Dam wordt vergezeld door enkele Nederlandse afgevaardigden, waaronder de ambassadeur uit Dar es Salaam. Daarnaast is er de Tanzaniaanse delegatie inclusief de (deputy) Minister van Agrarische Zaken en zijn gevolg. Na een korte presentatie volgt er een rondleiding over het bedrijf en vervolgens vertrekt de groep naar het nabijgelegen Kigongoni Lodge voor een gezamenlijke lunch.

Martijn van Dam en delegatie krijgen rondleiding in de kassen Fides

En dan gebeurt het. Iets dat niet in het strakke programma beschreven stond en waar niemand rekening mee gehouden had. Op weg naar de lodge blijft één van de auto’s hangen op een speed hump. De Tanzaniaanse delegatie moet uitstappen en met vereende krachten wordt de auto uit zijn hachelijke positie bevrijd.

Toegegeven, zelfs voor Afrika is deze weg bijzonder slecht. Maar toch zien we het met een stille glimlach gebeuren. Al bereid je je nog zo goed voor, het loopt hier zelden zoals je denkt. De onvoorspelbaarheid van Afrika blijft je verrassen…

‘Cause this is Africa!