"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Spoedcursus Swahili

Swahili klinkt eigenlijk best exotisch. Stel je voor dat je het aan je lijstje met talen op je CV kunt toevoegen? Niet dat je er veel aan hebt in Nederland. Maar het staat toch best stoer!

Helaas ben ik nog niet zover dat mijn kennis van Swahili vermeldenswaardig is. Sterker nog, met het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik na 2,5 jaar in Tanzania slechts enkele standaarduitdrukkingen ken. In tegenstelling tot Julian, die moeiteloos een andere taal oppikt, kost het mij toch wat meer inspanning. Ik zal er echt de tijd voor moeten vrijmaken en er induiken, wil ik het Swahili een beetje onder de knie krijgen. En tot nu toe is dat bij een voornemen gebleven…

The Lion King

Maar wist je dat ook jíj een paar woordjes Swahili spreekt? Ten minste, als je de film The Lion King hebt gezien. Want wie kent nou niet die dappere Simba, wat simpelweg ‘leeuw’ in het Swahili is? En zijn vriendinnetje Nala, ofwel ‘geschenk’? De baviaan is toepasselijk Rafiki genoemd wat ‘vriend’ betekent. En het welbekende gezegde Hakuna Matata behoeft waarschijnlijk helemaal geen uitleg!

Een tijd lang waren wij in de veronderstelling dat Pumbaa, het wrattenzwijn en vriendje van Timon, ook vast en zeker wrattenzwijn betekende in het Swahili. Maar niets is minder waar, het verwijst naar ‘dwaas’ .

Swahili uit de Lion King

Swahili woordjes

Nu je toch meer Swahili kent dan je waarschijnlijk had verwacht, zal ik nog een aantal veelvoorkomende uitdrukkingen met je delen. Wellicht handig als je in de toekomst deze kant op komt, om ons een bezoek te brengen of welke reden dan ook.

Welkom! Karibu!
Hallo! Jambo! Of: Mambo! (antwoord: Poa)
Hoe gaat het? (Goed) Habari? (Nzuri)
Oke Sawa
Ja / Nee Ndiyo / Hapana
Alstublieft Tafadhali
(Erg) Bedankt Asante (sana)
Water Maji
Eten Chakula
Klein beetje Kidogo
Langzaam Pole pole
Kind / kinderen Mtoto / Watoto
Goede reis Safari njema
Tot ziens Kwaheri

 

Tot slot is er nog een liedje dat je vast en zeker gaat horen tijdens je safari door Tanzania. Het vrolijke Jambo Bwana, oorspronkelijk uit Kenia, werd in 1982 uitgebracht als een popliedje maar is met name populair in hotels en lodges. En nu ongetwijfeld een meezinger! 😉


Had jij gedacht dat je al zoveel Swahili kende? Welke taal zou jij nog ooit vloeiend willen leren spreken?

2 reacties

  1. Wim en Helmien

    Nu Miranda, wij gaan die spoedcursus volgen! Het zal ons goed van pas komen volgend jaar in februari!We komen dan hoogst persoonlijk naar jullie toe om ons te laten overhoren! Heel veel groeten aan jullie viertjes, Wim en Helmien

    • Back to Africa

      Wim en Helmien, dat gaan we zeker doen! 🙂 Karibu kwa Afrika!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: