Druk, chaotisch en vervuild. Maar ook sfeervol, modern en bruisend.  Dat Dar es Salaam een stad van grote tegenstellingen is, hebben we aan levende lijve ondervonden.

Idyllisch

Met de wuivende palmbomen en het witte, zachte zand is het bijna een idyllische plek. Vissers beginnen al vroeg in de ochtend met het binnenhalen van hun netten. Een zwaar karwei waar ze uren mee bezig zijn. Veel moeite voor relatief weinig vis, want het is amper genoeg om te verkopen. Het vroege ochtenduur is ook ideaal om een strandwandeling te maken. Als een echte strandjutter gaat Julian op zoek naar schelpen en stukjes hout. Krabbetjes verschuilen zich vliegensvlug in hun holletjes en zeevogels zoeken iets eetbaars tussen het wier. De zee is bovendien heerlijk warm (gemiddeld 28 graden!). Maar als je dan ziet dat die mooie blauwe zee ook als toilet dient voor de lokale bevolking, vergaat je de zin om erin te gaan zwemmen al snel…

Op het strand van Dar es Salaam

Naast uren bij en ín het zwembad van ons hotel door te brengen, smakelijke visgerechten te eten en vanuit de relaxte stoelen over de zee uit te staren, bezoeken we uiteraard ook onze familie. Wat leuk om ons achterneefje van 10 weken te ontmoeten! Hij lijkt zich al moeiteloos aan zijn nieuwe omgeving aangepast te hebben en kijkt tevreden de wereld in.

Heerlijk genieten van het zwembad van Hotel Mediterraneo in Dar es Salaam

Een andere wereld

Uiteraard willen we ook wat meer van de bijzondere stad zelf zien. De zondag leent zich daar perfect voor. Er is namelijk één dag in de week dat de kilometers aan file als sneeuw voor de zon verdwijnen en je overal zonder problemen kunt doorrijden. Dus huren we een taxi en laten we ons naar een modern winkelcentrum brengen om te zien wat we in Arusha allemaal missen (eigenlijk niet eens zoveel). De taxichauffeur geeft ons een city tour door het centrum, met haar verrassend mooie koloniale gebouwen, en langs de haven waar het normaal een drukte van belang is.

Haven van Dar es Salaam

En natuurlijk brengen we een bezoek aan Msasani Peninsula, een klein schiereiland dat voornamelijk bewoond wordt door rijke expats. Het is een relatief klein gebied, maar een compleet andere wereld dan de sloppenwijken met hun smalle straatjes of de hutjes die direct aan de vuilnisbelt grenzen. Hier vind je grote villa’s, luxe appartementencomplexen, waar je al snel een paar duizend euro huur voor neer telt,  en exclusieve hotels. Maar ook sfeervolle restaurantjes, zoals The Waterfront bij het Slipway Complex. Prachtig uitzicht op zee en heerlijk eten!

Julian kijkt naar de bootjes in de haven van Dar es Salaam

You hate it or you love it. Daar komt het eigenlijk wel op neer met Dar es Salaam. Voor mij was het geweldig om kennis te maken met deze wereldstad en haar verschillende gezichten te ontdekken. Maar wat zou ik er een hekel aan hebben om er te wonen. Geef mij maar de rust, ruimte en het groen van Arusha!

Houd jij ook van het platteland of ben je meer een stadsmens? Zijn er steden waar jij jezelf al ziet wonen?