"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Veilig in Afrika

Een paar dagen geleden werd Oost-Afrika opgeschrikt door een verschrikkelijke aanslag in Nairobi. Geraakt in het hart van het land. Op een plek die zoveel veiligheid en controle uitstraalde dat je je afvraagt hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Dinsdagmiddag vielen leden van de terreurgroep Al Shabaab het DusitD2 binnen, een luxe hotel- en kantoorcomplex in een van de meest prominente wijken van de hoofdstad. Ze lieten bommen afgaan, schoten om zich heen en bezetten het gebouw tot diep in de nacht. Inmiddels is bekend dat er 21 doden gevallen zijn en vele gewonden. De media verspreidt tragische beelden van mensen die het complex probeerden te ontvluchten; de doodsangst duidelijk op hun gezicht te lezen.

Aanslagen DusitD2 Hotel in Nairobi Kenia

Bron: BBC.com

Dichtbij

De plek ligt op slechts een paar kilometer van de Westgate Mall waar in 2013 een aanslag plaats vond. En ondanks dat het 5 uur rijden bij ons vandaan ligt, voelt het ‘dichtbij’. Nog geen jaar geleden moesten wij in Nairobi zijn om bij Julian de pin uit zijn arm te laten verwijderen. We combineerden het ziekenhuisbezoek met wat afleiding in The Hub, een van de moderne winkelcentra in Nairobi. We keken onze ogen uit in de vele winkels, luxe restaurants en zelfs een overdekte speeltuin.

Toch liep ik er ook met een wat ongemakkelijk gevoel rond, stiekem denkend aan de bewuste aanslag op de Westgate Mall, een gelijkwaardig shopping centrum. Had Westgate, en tot voor kort DusitD2, ook niet zo veilig geleken, mede dankzij de grote aanwezigheid van security guards en metaaldetector poortjes?

WK 2010

Nog dichterbij kwam het acht jaar geleden. Het was juli 2010. Een avond waarop de halve wereld aan de buis gekluisterd zat voor de WK finale Nederland – Spanje. Ook wij in Kampala, samen met vele andere Oranje supporters. De eerste 90 minuten tikten weg zonder dat er een goal viel. Hoopvol wachtten we de verlenging af. En net op het moment dat Spanje de beslissende goal maakte, werden we allemaal dringend verzocht de bar te verlaten.

Eenmaal buiten, nog verontwaardigd over de manier waarop de avond zo abrupt onderbroken werd, druppelden de eerste nieuwsberichten binnen. Terwijl wij ons druk maakten over de voetbalwedstrijd werden op dat moment iets verderop in de stad bomaanslagen uitgevoerd. De eerste bij een populair Ethiopisch restaurant. Kort daarop ontploften twee bommen bij de Rugby Club waar honderden mensen bijeengekomen waren om de WK finale te zien. Een veld op slechts een kilometer of twee van de bar waar wij ons bevonden… In totaal kwamen 74 mensen om bij deze aanslagen in de Oegandese hoofdstad.

Veilig

Het incident van deze week doet me regelmatig terugdenken aan juli 2010 en de vreselijke beelden die we toen te zien kregen. Ook zullen veel mensen, die op het punt staan hun vakantie voor dit jaar vast te leggen, Kenia direct van hun lijstje schrappen. Of maar meteen heel (Oost-)Afrika. Wat ik op zich best begrijp, want ook ik vermijd Nairobi op dit moment liever. Dat Tanzania nog altijd ongeschonden is gebleven, is dankzij het feit dat het land zich niet in de strijd tegen de Somalische terreurbeweging mengt.

Toch voel ik me hier in Afrika zeker niet minder veilig dan in Europa. Kenia is niet het eerste, en zeer waarschijnlijk ook niet het laatste land, dat getroffen is door terroristische aanslagen. Maar als je je hierdoor volledig laat beïnvloeden, en je de vrijheid om te reizen laat ontnemen, waar kun je dan nog heen?

Heb jij al vakantieplannen voor dit jaar gemaakt?

1 reactie

  1. Charles Witlox

    Irrationele angst. Snap niet dat je zelf Nairobi liever vermijdt en je wel die laatste opmerking maakt/vraag stelt. Kans dat je omkomt bij een aanval is kleiner dan in het verkeer. Rijd je nog wel de auto met de kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: