Degene die ooit in Arusha is geweest, zal het waarschijnlijk kennen als een gemoedelijk stadje. Met een vrij overzichtelijk centrum en typisch chaotische straten. Toch is Arusha volop in ontwikkeling en groeit het snel.

Arusha in ontwikkeling

Er komen nieuwe wegen bij, en zandwegen worden geasfalteerd. Zoals ik al eerder beschreef, worden er nieuwe stoplichten geplaatst die op zonne-energie werken. Of beter gezegd: zóuden moeten werken. Er verschijnen nieuwe winkelcentra met luxe supermarkten. Maar waar nog steeds de voorraad beperkt is. En onlangs is er zelfs een moderne speeltuin geopend, compleet met binnen-, buitenspeeltuin en zwembad. Waar je heel vooruitstrevend alleen met een speciaal parkpasje voor de attracties en drankjes kunt betalen. Nou ja, als dat pasje zóu werken.

Waterworld Fun Retreat nieuwe speeltuin in Arusha

Al deze ontwikkelingen zijn natuurlijk erg positief en iedereen profiteert ervan. Ook ik, want dankzij de nieuwe geasfalteerde weg doe ik er zeker vijf minuten minder over om de kinderen naar school te brengen. Bovendien hoef ik niet meer bang te zijn om in de modder vast te komen zitten, zeker nu het (korte) regenseizoen begonnen is.

Murram weg naar Usa river en de nieuwe asfaltweg

Voor en na…

Keerzijde

Maar het heeft ook een keerzijde. Zo is er vlakbij een bruggetje over een prachtig riviertje. Een rustig kabbelend beekje in het droge seizoen, en snelstromend wanneer het gevoed wordt door de regen. Omgeven door weelderig groene struiken, bomen en ruige rotsen, bijna alsof het door mensen is aangelegd.

Ongerepte tropische natuur bij bruggetje in Arusha

Ongerept en puur

Dat bruggetje moet nu gaan wijken voor een nieuwe betonnen brug. Breed genoeg om twee auto’s elkaar te laten passeren en afgeschermd door een dikke muur aan weerszijde. Hoe positief dit soort aanpassingen ook zijn, gaat het wat mij betreft soms net iets te snel.

Het is juist zo mooi om over dieprode weggetjes te rijden, langs dorpjes waar mannen onder een mangoboom zitten. In plaats van over een snelweg waar je aan dit soort dingen voorbij raast. Het hoort erbij om af en toe flink in de modder te moeten ploeteren. En omringd te worden door ongerepte tropische natuur, waar je juíst door die smalle, primitieve bruggetjes verplicht wordt stapvoets te rijden en je rustig om je heen kunt kijken. Dat is de charme van Afrika!