"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Reduce, Reuse, Recycle

Als er iets is dat de hevige regenval van vorige maand aan het licht brengt, is hoe er hier in Tanzania met afval wordt omgegaan.  Uit de rioleringen kolkt het water en binnen korte tijd staan de straten blank. De diepe geulen liggen vol plastic dat het water blokkeert. En langs de weg vormen zich overal kleine vuilnisbelten. Een triest gezicht.


Plastic afval wordt achteloos weggegooid en verbrand

Milieubewust omgaan met afval lijkt de laatste tijd steeds meer het nieuws te halen. Zo bleek er onlangs in Thailand een walvis overleden te zijn met 80 plastic zakjes in zijn maag. Wil de EU op termijn meer plastic producten, zoals rietjes, plastic bekertjes en wattenstaafjes, geheel gaan verbieden. En is 15 september uitgeroepen tot World Clean Up Day, waarvoor ook in dit deel van de wereld al verschillende acties voor zijn opgestart.

World Cleanup Day September 2018

Plastic tasjes

Zelfs de Tanzaniaanse overheid leek een stap in de goede richting te maken door in 2017 een verbod op plastic (tasjes) in te stellen. Het personeel van de supermarkten probeert namelijk koste wat kost te vermijden dat er meer dan twee producten in één boodschappentas gaan. Met als gevolg dat je naar huis gaat met meer tassen dan je kunt dragen.

Nu bijna 1,5 jaar na dit verbod, lijken deze tasjes weer terug van weggeweest te zijn. Toegegeven, ze zijn gedeeltelijk vervangen door stoffen versies, maar je ziet ze nog steeds in groten getale. Evenals de plastic flesjes die vaak achteloos uit een taxi de berm in gegooid worden.

In Nederland waren we vrij actief in het afval scheiden. Daarom voelde het best vreemd om er vervolgens hier in Tanzania niets meer mee te doen. We konden wel netjes het afval scheiden. Maar dan…?

Shanga in Tanzania recyclet glas tot souvenirs

Shanga in Tanzania recyclet glas tot prachtige souvenirs

Als een vis tussen het plastic

Gelukkig lijkt verantwoord met afval omgaan nu ook actief te spelen bij de internationale school van Julian en Lisan. Tijdens de lessen is er in de afgelopen maanden veelvuldig over afval scheiding gesproken en hoe belangrijk recyclen is. Tijdens Earth Day mochten alle leerlingen hun uniform thuis laten en in het groen verschijnen. Bovendien sprong het Kennedy House zwemteam in een zwembad vol met plastic om een idee te krijgen van hoe vissen zich in de oceaan moeten voelen. 🙂

Earth Day en zwemmen in een zwembad vol plastic

Earth Day en zwemmen tussen het plastic

Recycling is fun!

Onlangs is er zelfs een programma opgezet in samenwerking met Phenix Recycling waardoor we ook effectief ons steentje bij kunnen dragen. Sinds deze week staan er namelijk vier kleurige, gevlochten mandjes in huis: rood, blauw, groen en oranje. Elke kleur voor een ander soort afval. Niet alleen de jongsten lijken het hierdoor gemakkelijker te begrijpen, maar is afval scheiden inmiddels een spelletje voor hen geworden. Zoveel mogelijk in de juiste mand!

Afval scheiden in verschillende gekleurde mandjes
Bovendien is het ook voor de mensen die in huis werken een mooie manier om hen bewuster te laten worden van de “taka taka” (Swahili voor afval) die ze normaal gesproken zonder nadenken in de grote afvalbak gooien. En wanneer de manden vol zijn, mogen de kinderen ze mee legen in de grote opvangbakken op het schoolterrein. Waar ze met evenveel plezier de inhoud in de juiste bakken kiepen. Het recyclen zit hier dus wel goed. Nu nog werken aan de eerste twee: Reduce & Reuse.

Wat doe jij eigenlijk aan recyclen?

2 reacties

  1. Annet

    Ja goed afvalscheiding. Sta altijd verbaasd om al het afval overal. En ik hou alles maar netjes in je zakje en dan vraag ik waar ik het kan laten wordt mij gezegd gooi maar neer. Wist niet dat afval ook al weer twee worden zijn Taka taka. Ga het onthouden.

  2. Back to Africa

    Helemaal mee eens, Annet! Als we allemaal een klein steentje bijdragen, kunnen we samen vast iets groots bereiken. En ‘taka taka’ is een van de Swahili woorden die we niet snel vergeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: