"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

When Santa Claus meets Sinterklaas

Wanneer je in het buitenland woont, is het soms lastig om met de verschillen in cultuur en tradities om te gaan. Zeker als de mensen om je heen Tanzaniaans zijn, je naar een internationale (Britse) school gaat en geen één klasgenootje uit hetzelfde land komt. Tegelijkertijd probeer je zo goed mogelijk je eigen tradities in stand te houden. Zoals het vieren van Koningsdag en Sinterklaas. Want tenslotte zijn we op de eerste plaats nog steeds Nederlanders.


Het toeval wil echter dat zowel de Kerstman als Sinterklaas in dezelfde week een bezoek aan Arusha brengen. Op twee achtereenvolgende dagen. En dat nog wel vóór pakjesavond…

Kerstliedjes zingen tijdens de Christmas Bazaar in Arusha

Father Christmas

Santa Claus, ofwel Father Christmas zoals hij door de Britten wordt genoemd, is uitgenodigd bij de Christmas Bazaar op de internationale school. Een sfeervol evenement met tientallen stalletjes waar je kerstinkopen kunt doen, een springkussen waar de jongsten zich kunnen uitleven en overal heerlijke hapjes.

Aan het eind van de middag komt de Kerstman vrolijk zwaaiend op een quadbike aangereden. Hij strooit hier en daar wat snoep rond  en neemt de tijd om bij de kinderen te gaan zitten. Maar ondanks de kerstlichtjes, de gekleurde kerstbomen en de prachtig gezongen kerstliedjes, blijft het een vreemde traditie om Kerst onder een tropische zon en met 30 graden Celsius te vieren. Of een Kerstman te hebben die op de eerste dag van december arriveert…

Bij Sinterklaas in Arusha

Sinterklaas en zwarte piet

Sinterklaas maakt zijn opwachting een dag later. Zijn bezoek is aangekondigd bij Arusha Villa, waar een schare aan Nederlandse families zich verzameld hebben. Hij is overduidelijk uit Nederland overgekomen. Maar hoe hij deze nieuwe lodge midden op een oude koffieplantage heeft weten te vinden, is mij een raadsel. Wellicht ook op een quadbike?

De goede man wordt omringd door een zestal zwarte pieten (hier heerst geen discussie over de huidskleur van deze kindervrienden). Al beginnen de zwarte pieten steeds witter te kijken naar mate de middag vordert en de temperatuur stijgt. Sinterklaas houdt het hoofd echter koel en zorgt ervoor dat alle aanwezige kinderen een cadeautje krijgen.

Kerst en Sinterklaas in een weekend

Zo sta je de ene dag nog bij de kerstboom… en de volgende dag bij Sinterklaas!

Hoe ze ook mogen heten – Santa Claus, Vader Kerst, Sinterklaas of Black Pete – en wanneer ze ook langskomen, het waren zonder meer twee gezellige middagen. Zowel voor de kinderen als de ouders. En voor Julian is de komst van de Kerstman zo klaar als een klontje; deze man met zijn witte baard was overduidelijk de vader van een klasgenootje, dus de échte moet nog komen. Wie weet het komende weekend op de Arusha Christmas Fair. Want dan heeft Sinterklaas zijn spullen ingepakt en kunnen we pas echt in de kerstsfeer komen!

En hoe heb jij Sinterklaas gevierd? Of was de kerstboom ook al in huis gehaald voor de Sint goed en wel vertrokken was?

2 reacties

  1. Maaike

    Ingewikkeld he voor de kinderen! Het is best lastig om in het buitenland de Nederlande tradities in stand te houden. En dan heb je hier in Spanje ook nog Drie Koningen! Leuk dat de Goedheiligman toch nog een bezoekje aan Tanzania heeft gebracht 😉

    • Back to Africa

      Inderdaad is het soms best lastig. Al vond Julian het vrij logisch dat de Sint heen en weer vloog tussen Nederland en Tanzania. Maar ja, jij hebt nog meer uit te leggen wanneer Sinterklaas weer terugkeert naar Spanje, haha! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: