Sinds een week of twee hangt er een paarse gloed over Arusha. Het is de Blauwe Mimosifolia, oftewel de Jacaranda. Een boom die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en van het Portugese woord afstamt dat ‘geurig’ betekent.

De Jacaranda kan gemakkelijk 20 tot 30 meter hoog worden. De trompetvormige bloemen zijn zo’n 5 cm groot en zijn blauw/paarsachtige van kleur. De legende gaat dat het geluk brengt als een bloem van de Jacaranda op je hoofd valt. Iets wat in deze periode van het jaar niet ondenkbaar is, aangezien de straten in Arusha vol staan met bloeiende Jacaranda’s en de wegen bedekt zijn met een purper tapijt.

Terwijl in Nederland ongetwijfeld de bomen ook hun bladeren laten vallen en de herfstkleuren steeds duidelijker worden, kondigen de bloeiende Jacaranda’s hier juist de zomerperiode aan. Voorlopig kunnen wij dus nog even ons geluk beproeven en genieten van tropische temperaturen – en deze sierlijke tropische bomen!