Het is tegen een uur of vier in de middag als ik achter mijn laptop zit en plotseling de tafel begint te trillen. Ik kijk om me heen maar er is niets te zien dat het zou kunnen veroorzaken. Geen hond die tegen de tafelpoten duwt of een grote vrachtwagen die de tuin in rijdt. Behalve een schuddend tafelblad en een lichte trilling onder mijn voeten is er niets. Na 30 seconde houdt het weer net zo plotseling op als het begonnen is.

De eerste keer

De eerste keer dat je een aardbeving mee maakt, wordt je verrast door een mengeling van sensatie en angst. De grond en muren die oncontroleerbaar beginnen te trillen, lampen die heen en weer schudden of het bed dat uit het niets begint te beven. Vaak gaat het samen met een onbestemd, diep gerommel, alsof er een zware vrachtwagen voorbij rijdt. De ene keer is het voorbij voordat je het weet, een andere keer houdt het wel bijna een minuut aan.

De eerste keer dat ik een aardbeving voelde, is ruim tien jaar geleden, in Costa Rica. Ook tijdens ons verblijf in Oeganda werden we regelmatig opgeschrikt. Inmiddels kan ik het natuurfenomeen op een bijna geruststellende manier herkennen en ren ik niet meer halsoverkop naar buiten. Want ook in dit Afrikaanse land, met haar meren, bergen en vulkanen, komen aardbevingen voor. De laatste ernstige aardschok was vorig jaar in september; een kracht van 5,7 met het epicentrum op de grens tussen Oeganda en Rwanda, waarbij zeker tien mensen omkwamen.

Ol Doinyo Lengai, een actieve vulkaan in Tanzania

Ol Doinyo Lenga, de ‘Berg van God’

Natuurwonder

Niet veel later nadat ik de schok heb gevoeld, lees ik het nieuws  dat Griekenland getroffen is door een veel zwaardere aardbeving. De schokken met een kracht van 6,3 waren te voelen tot in Turkije. Onmogelijk dat dit dezelfde aardbeving was maar opmerkelijk is het wel.

Ondanks dat weer opnieuw is gebleken dat de bevingen wel degelijk beangstigend zijn en veel schade kunnen toebrengen, is het iets dat ik hier in Tanzania voor lief neem. Want de grootste natuurwonderen hebben we uiteindelijk te danken aan deze ecologische activiteiten, zoals de beroemde Ngorongoro Crater, de slapende Mount Meru en de nog altijd actieve Ol Doinyo Lengai!

Ben jij ooit opgeschrikt door een aardbeving?