Regelmatig bedenk ik me hoe bevoorrecht onze kinderen zijn dat ze hier mogen opgroeien. De vrijheid, de ruimte, het heerlijke klimaat en de bijzondere uitstapjes die we vaak in de weekenden maken. Maar ik realiseer me ook hoe schril het contrast is met de Afrikaanse kinderen. Met name de kinderen die op straat leven…

Bijna twee jaar geleden heb ik een stuk geschreven over het goede werk dat de Watoto Foundation doet voor de straatkinderen in Tanzania. Omdat we op verschillende manieren de stichting steunen, zijn we deze week een kijkje gaan nemen in het “Child in the Stars” drop-in centrum in Arusha. Deze plek vormt de eerste opvang voor de straatkinderen, in de leeftijd van 13 tot 15 jaar. Een eerste stap in de goede richting…

Het centrum biedt plek aan zo’n 12 kinderen die  om verschillende redenen op straat zijn belandt. Er is een klaslokaal waar ze in de ochtend basisonderwijs krijgen zoals schrijven, lezen en rekenen. Velen weten namelijk niet eens hoe ze hun naam moeten schrijven. In de middag houden ze zich bezig met huishoudelijke taken, het verzorgen van de dieren en groentetuin en natuurlijk is er veel sociale interactie. Alles om maar zoveel mogelijk hun aandacht te verleggen en het straatleven definitief achter zich te laten.

Het is confronterend en tegelijk ook indrukwekkend om de jongens te zien, die in hun jonge leven al zo gevormd zijn door het harde straatleven. Een leven zonder zorgzame ouders of vriendjes; het is ieder voor zich. Velen proberen het nog enigszins draaglijk te maken door marihuana te roken of lijm te snuiven. Sommige jongens zitten al een maand of twee in het centrum, anderen zijn pas net een paar dagen van de straat en duidelijk nog onwennig met hun nieuwe situatie. Het zijn echt nog kinderen… die geen kind hebben mogen zijn.

Klaslokaal "Child in the Stars" - Watoto Foundation

We worden warm onthaald en met name de twee jonge bezoekers, Julian en Lisan, worden vol belangstelling bekeken. Ondanks hun achtergrond zijn de jongens vrolijk en en hebben ze allemaal hun eigen toekomstdroom. De een wil kok of timmerman worden, de andere chauffeur bij een safaribedrijf en weer een ander zelfs chirug.

De Watoto Foundation geeft ze de kans om hun dromen waar te maken. Wanneer ze hun ‘proefperiode’ in het drop-in centrum goed hebben doorstaan, verhuizen ze naar het grotere “Child in the Sky” centrum, net buiten Arusha. Ook hier krijgen ze onderwijs en leren ze een vak, met een betaalde baan als eindresultaat. Om zo uit te groeien van een ‘onzichtbaar’ straatkind naar een gerespecteerd persoon die op zijn beurt weer een waardevolle bijdrage kan leveren aan de samenleving. En wie weet ooit zelfs chirurg wordt!

Groep Child in the Stars - Watoto Foundation

Wil je meer weten over de Watoto Foundation en de verschillende projecten? Bezoek dan hun website of nog beter, kom zelf een kijkje nemen!