Wellicht heb je het al voorbij zien komen: foto’s van opgestapelde slagtanden, een droevig bewijs van het verlies van duizenden olifanten die in de afgelopen tijd gestroopt zijn.

Vandaag, zaterdag 30 april, zal er in Kenia meer dan 100 ton ivoor in vlammen op gaan. Hiermee wil het land een signaal naar de buitenwereld afgeven om zich sterk te maken tegen de illegale handel in ivoor en te benadrukken dat de werkelijke waarde van een olifant niet in zijn (geconfisqueerde) slagtanden te vinden is. In Kenia wordt sinds 1989 al grote hoeveelheden ivoor verbrand, maar nog nooit in geschiedenis zal er zoveel ton tegelijkertijd vernietigd worden.

elephants worth more alive

Ook Tanzania is in een moeilijk gevecht tegen stroperij gewikkeld. Met één van de grootste olifantenpopulatie’s in de wereld zijn de aantallen schrikbarend afgenomen: van ongeveer 109.000 in 2009 tot 43.000 in 2014. Een afname van 60% in slechts vijf jaar! Op haar beurt probeert het land ook harder op te treden tegen de illegale handel. Zo  zal binnenkort in Dar es Salaam de rechtszaak beginnen tegen de “Queen of Ivory”, een Chinese vrouw die ervan beschuldigd wordt meer dan 700 slagtanden naar China te hebben gesmokkeld. Haar arrestatie mag dan voor vele olifanten te laat komen, hopelijk is dit het begin van een veel grootser onderzoek naar de stroperij en illegale handel.

Ondanks alle publiciteit, en de vele Hollywood sterren die graag gezien worden bij deze ceremonie, roept de symbolische verbranding ook veel vragen op. Verschillende critici vinden dat de vernietiging pure verspilling is. Het geld dat het ivoor waard is (circa 375 miljoen dollar) zou beter besteed kunnen worden aan campagnes en onderzoek. Een andere mogelijkheid zou zijn om de grote hoeveelheid slagtanden terug in de markt te brengen en daarmee een daling in de prijs veroorzaken, zodat het voor stropers minder aantrekkelijk wordt. En ten slotte wordt er beweerd dat het verbranden van de stapels slagtanden niet meer dan één grote publiciteitsstunt is…

Een ding is zeker: het is goed om bij dit verlies stil te staan. Maar als morgen de rook in Kenia langzaam is vervaagd en de regen de laatste overblijfselen van de duizenden olifanten met de Afrikaanse grond vermengt, moeten we ons ook realiseren dat de strijd nog niet helemaal verloren is en we nóg meer moeten doen om de olifanten en neushoorns van hun ondergang te redden.

En jij? Denk jij dat de symbolische verbranding van ivoor een effectieve manier is om stropen tegen te gaan?

 

Save the elephants