"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Geluk zit in een klein hoekje… of op vakantie!

Houd jij ook zo van vakantie? Dan heb ik goed nieuws! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een vakantie je daadwerkelijk gelukkiger kan maken. Daarbij is het belangrijk met wíe je gaat – uiteraard alleen mensen die je graag om je heen hebt – maar verrassend genoeg niet hoe láng je gaat. Sterker nog, een 3-daagse stedentrip kan net zoveel aan het geluksgevoel bijdragen als een vakantie van twee weken in Thailand. Daarom kun je beter vaker wat korter gaan in plaats van één keer lang. De voorpret is namelijk een belangrijke factor en kan je zomaar tot maximaal acht weken extra geluk bieden!

Komt dat even goed uit. We hebben namelijk een paar leuke weekendjes weg gepland voor de komende tijd. Dus voorlopig lijkt niets ons geluk in de weg te staan!

Rhotia Valley Lodge in Karatu Tanzania

Op safari in Lake Manyara

Ten eerste gaan we weer op safari naar Lake Manyara National Park. Het park dat aan de voet van de Great Rift Valley ligt en bekend staat om de boomklimmende leeuwen. Die we overigens nog nooit gevonden hebben. Maar wie weet hebben we dit keer meer geluk! 😉

We gaan overnachten bij Rhotia Valley Lodge. Naar het schijnt een mooie lodge gelegen vlakbij het plaatsje Karatu, op ca. 45 minuten van het park. De lodge wordt gerund door een Nederlands echtpaar die met een deel van de opbrengsten het aangrenzende kindertehuis runnen. Wat het ook bijzonder maakt, is het feit dat Meru, onze Ridgeback, hier is opgegroeid samen met haar 5 zusjes. Haar vader en moeder lopen er nog steeds rond dus leuk om kennis te maken met Meru’s geboorteplek!

Metropool Dar es Salaam Tanzania

Metropool Dar es Salaam

Een paar weken later hebben we een bezoek aan Dar es Salaam gepland staan. Een groter contrast met Arusha is bijna niet denkbaar.  Gelegen in het oosten van Tanzania, op zo’n 12 uur rijden ofwel een uurtje vliegen, is het met ruim 4 miljoen inwoners de grootste stad van het land.

Dar es Salaam is een stad van uitersten. Van een slaperig vissersplaatsje in de 19e eeuw is het ontwikkeld tot een opkomende metropool. Megasupermarkten en shopping malls schieten als paddenstoelen uit de grond, het kent één van de belangrijkste havens in Afrika en verkeersopstoppingen zorgen voor veel lawaai en vervuiling. Om je overdag te verplaatsen per auto of taxi schijnt een ware beproeving te zijn. Helaas staan die van Kampala nog in ons geheugen gegrift…

Daarentegen is Dar es Salaam ook een tropische bestemming met prachtige stranden en exotische eilandjes in de nabijheid. Die garant staan voor witte zandstranden, een azuurblauwe oceaan en tal van snorkel- en duikmogelijkheden. Dus ben je de drukte even helemaal zat dan kun je hier weer tot rust komen.

De belangrijkste reden voor ons bezoek is echter Thijmen, ons pasgeboren achterneefje die sinds kort deze stad zijn thuis mag noemen. Zijn moeder runt niet alleen Thamani Fashion maar heeft daarnaast ook met succes een eigen naaiatelier opgezet onder de naam de Fair Trade Factory. Een mooie kans om zowel met ons jongste familielid als dit mooie initiatief persoonlijk kennis te maken!

Nu moet ik zeggen dat de gedachte alleen al aan het benauwende verkeer in Dar es Salaam niet direct bijdraagt aan het voorspelde geluksgevoel. Maar daar zal ook veel tegenover staan: heerlijk ontspannen aan het zwembad, genieten van de zwoele avonden aan het strand en bovenal het weerzien met familie. En hebben we een geweldig vooruitzicht dat we de drukte en chaos achter ons kunnen laten om terug te keren naar het kalme Arusha. Wat een geluk!

Heb jij nog leuke uitstapjes op het programma staan? Of heb jij een andere manier om het ultieme geluksgevoel te creëren?

2 reacties

 1. Maaike

  Klinkt heel leuk allemaal!
  Ik geloof dat onderzoek wel, alleen de voorpret al maakt je blij, toch?
  Ons volgende uitstapje is met kerst op familiebezoek in Madrid, maar misschien dat we daarvoor nog iets moeten inplannen voor wat extra geluk 😉

  • Back to Africa

   Helemaal mee eens! Leuk dat jullie kerst gaan vieren in Madrid. En nog een weekendje erop uit tussendoor is nooit weg. Volgens mij hoef je daar ook niet ver weg voor te gaan. Veel plezier alvast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: