Afgelopen week hadden we bezoek. Een Nederlands stel dat tevens familie van ons is. Niet alleen delen ze onze passie voor Afrika maar ook zijn ze avontuurlijk en hebben al heel wat van de wereld gezien.

De paar dagen dat ze bij ons verbleven waren erg gezellig. Maar we hebben ook gefascineerd geluisterd naar de verhalen achter hun bezoek aan Tanzania. De reden van hun tijdelijke verblijf is namelijk Thamani Fashion.

Thamani Fashion is een organisatie die onlangs opgestart is en zich richt op het maken en verkopen van kleding eerlijke manier. Het werkt samen met lokale naaiateliers in Dar es Salaam waar talentvolle kleermakers aan de nieuwe kledinglijn werken. Moderne kleding maar met een Afrikaans tintje! Fiona, de initiatiefneemster, maakt de ontwerpen zelf, koopt de stoffen op lokale marktjes en is vervolgens nauw betrokken bij het maakproces. Belangrijker nog, ze zorgt ervoor dat de medewerkers in de ateliers een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden krijgen. Een scherp contrast met de inmiddels bekende beelden van de kledingfabrieken in landen als Cambodja en Bangladesh.

In juni keert het stel weer terug naar Nederland waar dan ook de kleding verkocht gaat worden. En voor ieders smaak wordt er wel wat aangeboden: van jurkjes en blazers tot sandalen en kleurrijke sjaals. Een extra leuke touch is dat wanneer je een van de producten van Thamani Fashion bestelt, je tevens meer informatie krijgt over hoe het gemaakt is en door wie. Op die manier krijg je een soort binding met de maker en heb je tegelijkertijd bijgedragen aan het inkomen voor deze Tanzaniaanse persoon.

Wij vinden het in ieder geval een goed initiatief en twijfelen er niet aan dat het een succes gaat worden. En hopelijk zien we ze weer snel in Tanzania!