"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Kilimanjaro: to climb or not to climb

Nu de dagen bij ons ook weer warm en zonnig worden, is de Kilimanjaro steeds vaker in volle glorie te zien. En bedenk ik me wat een voorrecht het is om dit natuurwonder dagelijks vanuit onze eigen tuin te mogen bewonderen.

Maar ja, wat kun je er mee, behalve eindeloos naar kijken? Figuurlijk kun je er niet bepaald omheen, letterlijk juist wel zoals laatst tijdens ons rondje Kilimanjaro is gebleken. En je kunt er natuurlijk op klimmen. Wat een behoorlijk aantal mensen doen die naar Tanzania komen. Verder dan een wandeling aan de voet van de berg ben ik nog niet gekomen. Maar nu ik ‘m steeds vaker zie en mensen in mijn omgeving spreek die de Kilimanjaro zelf hebben beklommen, begint het toch een beetje te kriebelen. Wordt het niet tijd om het uitzicht eens van bovenaf te bekijken?

Jaarlijks beklimmen er zo’n 35.000 mensen de Kilimanjaro via een van de zes verschillende routes. De een doet het rustig aan in acht dagen, de ander rent (letterlijk!) naar boven. Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens op een berg gestaan. De hoogste berg die ik ooit heb beklommen is Pic Boby in Madagascar. Maar die was slechts 2660 meter. Het hoogste punt waar ik ooit heb gestaan was 4600 meter op de Cotopaxi in Ecuador. Maar, eerlijk is eerlijk, daar ben ik met de auto naar toe gereden. Om te voet een top van 5895 meter hoogte te bereiken is dus heel andere koek!

De voors en tegens

Redenen om het niet te doen kan ik genoeg bedenken. Het is prijzig. Het is zo massaal. Het is koud daarboven. Ik krijg vast en zeker last van hoogteziekte. Zijn mijn knieën wel sterk genoeg? Heb ik wel voldoende conditie om zoveel dagen te lopen? En zo kan ik nog wel even door gaan.

Maar… wat nou als het wel lukt? Als ik de stap waag en mijn grenzen verleg. Dat moet toch wel een geweldig gevoel van voldoening geven. En zou ik vanuit de tuin niet meer alleen met bewondering maar ook een vleugje trots naar die indrukwekkende besneeuwde bergtop kunnen kijken.

Als ik dan toch ooit in mijn leven een berg wil beklimmen, is er geen betere keus dan de Kilimanjaro. Het is een van de hoogste bergen ter wereld die relatief eenvoudig te beklimmen is, zonder technische hoogstandjes. De mensen die ik laatst sprak deden het (bijna) overkomen alsof het een fluitje van een cent was. Niets geen hoogteziekte, nog niet eens spierpijn! Bovendien heb ik geen haast. Aangezien ik een enkeltje Tanzania heb, kan ik bij wijze van spreken de tocht voor volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar plannen.

Julian vanuit het vliegtuig naar de Kilimanjaro kijkend

That is the question

En dus zit ik hier. Op de veranda, met mijn laptop op schoot, uitkijkend op de (on?)bereikbare bergtop van de Kilimanjaro. Mijmerend of ik ooit het lef en de kracht ervoor zal hebben om op het dak van Afrika te staan.

Wat vind jij? Zou jij het doen als je de kans had?

Lees ook 10 interessante feiten over de Kilimanjaro die je waarschijnlijk nog niet wist!

 

2 reacties

  1. Maaike

    Ik zou zeggen: ga ervoor!!

    • Back to Africa

      Bedankt voor je advies! Eigenlijk is het in ieder geval het proberen waard, toch? Ik zal laten weten als ik de knoop heb doorgehakt! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: