Met bijna 10 jaar Afrika ervaring zou je zeggen dat we nu toch wel aan de vaak bizarre verkeerssituaties gewend zijn en niet staan te kijken van links inhalende chauffeurs of overbeladen vrachtwagens zonder (rem)licht. En de politie langs de kant waarschijnlijk evenmin.


De laatste tijd staan ze volop te controleren op de weg van de farm naar Arusha. In groepjes van minimaal vijf agenten, compleet uitgerust met een speed gun, nemen ze hun taak om de verkeersveiligheid te verbeteren uiterst serieus. Zo zetten ze nietsvermoedende bestuurders (wij) resoluut aan de kant als die een verkeersovertreding begaan. Namelijk met 56 km/u rijden op een weg waar je maar 50 mag. Die bovendien berg af gaat… De discussie over eventuele correcties weigeren ze aan te gaan. En dus zit er niets anders op dan de boete te betalen. Maar liefst 30,000 shilling, oftewel 12 euro.

Dat veel agenten een dubbele agenda hebben zal je waarschijnlijk niet verbazen. Want ook op Paaszondag worden we nog gestopt door meneer de politie. Zonder zelfs maar iets verkeerd te doen, maar meer omdat de man behoefte had aan een praatje. En een zakcentje…