Wanneer je aan safari en strand denkt, zal al snel Zanzibar in je op komen. Maar Tanzania heeft méér op gebied van stranden te bieden. Naast de iets minder bekende Pemba en Mafia Island, en tal van privé eilandjes in de Indische Oceaan, is er ook nog de langgerekte kust. Verlaten, ongerept en puur.

Met binnenkort weer een schoolvakantie op komst, hebben we besloten om dit stukje Tanzania eens te verkennen. Want eerlijk is eerlijk, met twee jonge kinderen heb je niet veel meer nodig dan zee en strand. De plek waar we naar toe gaan is Pangani, één van de grotere plaatsen aan de Swahili kust. Een badplaats is nog een te groot woord voor het historische vissersstadje, dat in tweeën wordt gesplitst door de Pangani rivier.

Strand bij The Tides Pangani in Tanzania

Goed bewaard geheim

Ten zuiden van Pangani bevindt zich amper een handjevol accommodaties. En ongeveer evenveel toeristen, naar verwachting. Een scherp contrast met Zanzibar, waar de kustlijn inmiddels volgebouwd is met hotels en luxe resorts. Maar één ding hebben ze gemeen: het witte strand, omzoomd door palmbomen, mangrove en een helder blauwe zee. Niet voor niets schijnt Pangani door de Sunday Times uitgeroepen te zijn als één van de tien best bewaarde geheime stranden ter wereld.

Leeuw op het strand in Saadani National Park

Foto: Robert Winslow

Van bush tot beach

Vlakbij Pangani bevindt zich nog een natuurwonder: Saadani National Park. Als je ergens ter wereld een olifant snorkelend in zee, of een leeuw pootje badend in de branding, zou willen tegenkomen dan is dit dé plek.  Het is namelijk het enige nationaal park in Oost-Afrika waar de wildernis direct over gaat in een lang zandstrand en uiteindelijk de Indische Oceaan. Helaas lijkt het wild hier tegenwoordig relatief beperkt te zijn, dus de kans om daadwerkelijk leeuwen of olifanten op het strand te spotten is klein. Maar desondanks lijkt dit kleine park meer dan de moeite waard voor een dagtocht.

Kortom, genoeg te ontdekken aan de Swahili kust!

Heb jij nog leuke plannen voor de herfstvakantie?