Twee weken geleden schreef ik een stuk over het lokaal onderwijs in Tanzania. Een schril contrast met de manier van lesgeven die onze kinderen hier genieten.

Maar dat het met de juiste steun ook positief uit kan pakken en jongeren daadwerkelijk iets van hun toekomst kunnen maken, bleek wel toen ik Andrea Modest interviewde. Een 27-jarige jongen met een open en warme blik. Als kind kreeg hij nooit de kans om zijn basisschool af te maken. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd en door een samenloop van omstandigheden belandde hij op straat…

Child in the Stars

Het leven op straat was hard, met nauwelijks eten of een slaapplaats om de nacht door te komen en immer op de vlucht voor de politie. Op zijn vijftiende ontmoette Andrea een hulpverlener van de Watoto Foundation. Hij greep de kans met beide handen aan en voegde zich bij het Child in the Stars centrum in Arusha, de eerste opvang voor jongens die net van de straat komen.

Voormalige straatjongen afgestudeerd aan de universiteit van Dodoma

Rising Star

Hij  ging weer naar basisschool, leerde lezen en schrijven en kreeg training in praktische vakken zoals het bewerken van hout, tuinieren en koken. Dankzij zijn volharding en mensen die in hem geloofden, begon hij zelfs aan een universiteitsopleiding. Deze jongen, die ooit een droom had maar nauwelijks een toekomst, is in november 2016 afgestudeerd aan de universiteit van Dodoma als verloskundige. Een ambitieuze keuze in een land waar zo’n machocultuur heerst. Maar dat Andrea zich niet zomaar uit het veld laat slaan, werd mij al snel duidelijk tijdens ons gesprek. Wellicht mede door de lessen die hij heeft geleerd als jonge jongen op straat.

Bekijk hier het interview met Andrea Modest: