"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Little Julian had a farm…

Nu je kennis hebt gemaakt met de jongste nieuwkomer op de farm, Lisan, wordt het wellicht ook tijd om onze andere ‘huisgenoten’ aan je voor te stellen. Want hoewel ik vaak vermeld dat ons huis op de “farm” staat, is het in werkelijkheid een stekbedrijf. Maar toch… met al die dieren die we er hier inmiddels op na houden, gewild en ongewild,  is de verwijzing naar een boerderij zo gek niet eens.

… and on his farm he had some dogs

Ten eerste zijn er drie honden. Bwindi, de trouwe labrador, is meegekomen uit Nederland. Ondanks de waarschuwingen dat dit geen goede plek voor een zwarte hond zou zijn, doet ze het hier prima en heeft niet bijzonder veel last van de warmte. Bovenal is ze een echte familiehond; Julian kan er werkelijk alles mee doen!
Dan hebben we Kaya, een langharige Jack Russell die we gratis bij het huis hebben gekregen. Tevens een lief en aanhankelijk hondje die het heerlijk vindt om apen achterna te jagen. Hoewel ze al behoorlijk op leeftijd is, zou je dat niet zeggen als ze mee gaat voor een wandeling; zij ligt altijd ver voorop terwijl Bwindi achter ons aan sjokt.
En ten slotte de jongste maar veruit de grootste van het gezelschap: Meru. 100% Rhodesian Ridgeback, 100% Tanzaniaans. Meru is een onbesuisde pup van 7 maanden maar inmiddels al groter dan Bwindi. En ze is nog lang niet uitgegroeid! Ze is nieuwsgierig, onhandig en heeft energie voor tien. Gelukkig wordt ze enigszins in toom gehouden door de twee andere honden die haar tevens de huisregels hebben bijgebracht.  Een ideale combinatie dus!

Bwindi, Meru en Kaja op de veranda

… and on his farm he had some chicken

Behalve drie honden scharrelen er ook vier kippen in onze tuin. Sinds kort kukelt de haan er flink op los. De hennen hebben het eieren leggen daarentegen nog niet helemaal onder de knie. Van de drie krijgen we dagelijks maar één ei. Maar dat worden er over enige tijd ongetwijfeld meer. En hopelijk dan ook kuikentjes!

Haan en kippen op de farm

… and on his farm he had some donkeys

Zowel de ezels als de geiten zijn aangenomen om het gras op de farm kort te houden. Met name de ezels nemen hun taak erg serieus en zijn eigenlijk ideale dieren om te houden. Zij hebben volop te eten en we hebben er vrijwel geen omkijken naar. Momenteel hebben we er vier lopen: Do, Gonja, Kili en Meru. Overigens maken ezels veel meer deel uit van het Tanzaniaanse straatbeeld dan in Oeganda. Waar men in Oeganda nog met zwaarbeladen fietsen de berg op zwoegt, laten ze hier in Tanzania de ezels het werk doen. Slim bekeken!

Ezels op de farm

… and on his farm he had some goats

Ook de geiten, die overdag samen met de ezels lopen, helpen met het bijhouden van het groen. Zoals een echte boer betaamt, gaat Julian dagelijks zijn geiten tellen: als het goed is 31 stuks. En behalve dat ze nuttig werk doen, is het ook gewoon erg leuk om hier regelmatig kleine lammetjes rond te hebben dartelen!

Julian aait geitje op de farm

… and on his farm he had wild animals

Naast de gedomesticeerde dieren zijn er nog heel veel andere beesten die zich blijkbaar thuis voelen op de farm. Zoals de familie apen, waar ik het in een vorige post al over had, de bushbaby’s die ’s nachts tevoorschijn komen, monitor lizards bij het water, verschillende tropische vogels zoals de hornbill en kingfisher, gekko’s, kikkers, slangen, kameleons… En een enkele keer zelfs een genet, een katachige met een gevlekte vacht en grote oren!

Al met al dus een drukke maar gezellige (beesten)boel tussen de planten!

Kameleon op de farm

 

4 reacties

 1. Annelies

  Hello allemaal daar in Afrika

  Nou als ik die Julian zo bezig zie zal het mij niet verbazen als hij zijn opa Harrie achterna gaat !!! Prachtig om dit allemaal te zien en mee te kunnen beleven.
  Kijk uit naar de volgende berichten
  , groetjes , tante Annelies
  ps ik heb ’n nestje van 9 labradoodle-puppy’s (5 blonde, 4 zwarte) Bijna 6 weken oud nu en zoooo schattig !!

  • Back to Africa

   Hoi Annelies,

   Dat zijn zeker schattige hondjes! Jammer dat we hier zelf nog een (uit de kluiten gewassen) pup hebben rondlopen, anders was het verleidelijk geweest om er nog eentje bij te nemen. 🙂

 2. Annie Stubbe

  Oh allemachtig! Wat een geweldige plek om te wonen met al die dieren bij het huis! Hoe komt het dat één van je honden dezelfde naam heeft als een ezel??
  Dankzij Mount Meru zeker…En wie moet het uitmesten van de dierenverblijven doen? Ach, stomme vraag, mensen genoeg die dat nog willen daar natuurlijk!
  Wat een prachtige bef heeft die kameleon en ik zie dat de poten van Meru al bijna net zo groot zijn als die van Bwindi….Kan flinke tante worden!!

  • Back to Africa

   Hoi Annie,

   Meru is hier een populaire naam, ja. Inderdaad van de Mount Meru! De foto van de drie honden is al enige tijd geleden gemaakt, inmiddels is Meru een stuk groter dan Bwindi. En nog niet uitgegroeid… Maar wel erg lief en zorgt voor wat leven in de brouwerij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: