De eerste week van december is een gezellige maar drukke week. We worden van het Sinterklaasfeest naar het Kerstfeest geslingerd en weer terug. Het is een mix van vrolijke liedjes, mannen met witte baarden en rode pakken, een overdaad aan snoepgoed. En natuurlijk cadeautjes.

Father Christmas & Sinterklaas

De eerste dag van de maand begint met de Christmas Bazaar bij de internationale school van Julian en Lisan. Father Christmas laat hier zijn gezicht even zien en er zijn tal van stalletjes waar je leuke inkopen koopt doen. De kinderen hebben echter alleen maar oog voor het springkussen. Wanneer het donker wordt en de kerstlichtjes aan gaan, klinken ook de eerste kerstliedjes van het schoolkoor.

Sinterklaas en Kerstman op bezoek in Arusha

De kerstsfeer wordt abrupt verstoord door het Sinterklaasfeest dat er die zondag op volgt. De kinderen zijn amper uitgeslapen of ze moeten al weer pepernoten rapen en hun Zwarte pieten diploma behalen. Sinterklaas heeft duidelijk minder haast dan de Kerstman van de dag ervoor en neemt uitgebreid de tijd voor elk kind dat aanwezig is.

Kerststukje

Terwijl de meeste kinderen in Nederland op 5 december pakjesavond vieren, zijn Julian en Lisan nog druk bezig met de voorbereidingen voor hun Nativity Play. Na weken van hard oefenen mogen ze donderdagochtend het kerststukje aan alle ouders laten zien. En wat een geweldige voorstelling; ze stralen en zijn allebei helemaal in hun element op het podium! Het toneelstuk wordt gevolgd door een uitgebreide Christmas lunch op school, compleet met kleine presentjes van de Kerstman.

Pakjesavond

Nog maar amper bijgekomen van deze drukke dag, blijkt Sinterklaas hen op toch niet vergeten te zijn. Twee dagen na zijn verjaardag, waarschijnlijk op de weg terug naar Spanje, heeft de goede man toch nog wat pakjes door de schoorsteen weten te werpen. Wat een geluk dat we juist in deze tijd de open haard niet nodig hebben om ons warm te houden!

En zijn de cadeautjes goed en wel uitgepakt dan nemen we de kinderen al weer op sleeptouw voor een zondagmiddag op de Arusha Christmas Fair. Waar ongetwijfeld de Kerstman zich weer zal laten zien.

Pakjesavond van Sinterklaas in Arusha

Tradities

Kerstmis in de tropen valt nog steeds niet te rijmen. In de supermarkt klinken Engelstalige kerstliedjes. Maar de enige plek waar de kerstversiering tot zijn recht komt, is wanneer je bij de diepvriesafdeling staat.

Ondanks deze mengeling en verwarring van de twee feesten, probeer ik onze tradities in stand te houden. Ze groeien misschien niet op met de donkere, koude avonden, de kaarsjes aan en warme chocolademelk. Maar om hen ”s ochtendsvroeg met verwachtingsvolle gezichtjes naar de schoen te zien lopen, is onvergetelijk. En zo creëren we zelf weer nieuwe tradities, met de Kerstman en Sinterklaas die elkaar aflossen. Volgend jaar misschien maar Sinterklaascadeautjes onder de Kerstboom zetten?!

Pakjesavond is geweest, het Sinterklaasfeest is weer voorbij
Maar daar was Hoofdpiet die tegen de Sint zei:
“Sinterklaas, u moet niet vergeten,
Dat er in Tanzania twee kindjes zijn die Julian en Lisan heten,
Zij zitten nog steeds vol verwachting te wachten voor de open haard,
Dus ga nog eerst bij hen langs, voordat u weer naar Spanje vaart.”

Is Sinterklaas ook nog bij jou langs geweest? Of heb jij de Kerstboom al lang staan?