Je hebt het vast in het nieuws voorbij zien komen: de vliegtuigcrash in Tanzania. Vorige week stortte een kleine Cessna neer, niet ver van de beroemde Ngorongoro krater. Alle 11 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De toedracht is nog steeds niet bevestigd, maar van horen zeggen zouden ze slecht zicht hebben gehad. Het vliegtuigje zou een half uur rond hebben gecirkeld alvorens de piloot besloot brandstof te lozen. En is vervolgens neergestort.

Ngorongoro krater waar vliegtuig is neergestort

Tragisch ongeluk

Nu weet ik niets van vliegtuigen en waarom je halverwege de vlucht kerosine kwijt zou willen. Maar het is overduidelijk een tragisch incident, dat vele families gebroken achterlaat. De meeste passagiers waren medewerkers van lodges in Serengeti National Park, waaronder twee broers die een groot safaribedrijf en een reeks van tentenkampen runden.

Zo’n noodlottig ongeluk zet je weer even met beide benen op de grond en laat je beseffen hoe onvoorspelbaar het leven ook al weer is. Voor mijn werk boek ik regelmatig binnenlandse vluchten voor onze klanten. Bij dezelfde luchtvaartmaatschappij, voor dezelfde route tussen Arusha en de Serengeti. Want ondanks dat de afstanden in Noord-Tanzania relatief klein zijn, zijn er genoeg reizigers die deze toch per vliegtuig willen overbruggen. En na zelf in zo’n kleine Cessna gezeten te hebben, geef ik ze eerlijk gezegd geen ongelijk.

Landschap van Oeganda vanuit de lucht

Oeganda vanuit de lucht

Fly in Safari

Begrijp me niet verkeerd, reizen over land is schitterend! Het gunt je een unieke blik in het dagelijks leven van de mensen hier. Het maakt diepe indruk om de Maasai met hun vee over de stoffige vlaktes te zien lopen. Om via scherpe haarspeldbochten de Rift Valley te beklimmen. Om plotseling aan de voet van een wereldwonder te staan. En om vervolgens de hooglanden achter je te laten en de uitgestrektheid van de Serengeti in te rijden.

Maar om je safari helemaal compleet te maken, moet je eigenlijk minimaal één keer gevlogen hebben. De sensatie die je voelt als de motoren beginnen te draaien. De verwondering wanneer je soepel tussen hemel en aarde zweeft, terwijl het landschap onder je voorbij glijdt en je plekken ziet waar geen auto of mens komt. Tijdens zo’n vlucht kom je ogen tekort. En met een beetje geluk ontdek je zelfs giraffen, olifanten of de migrerende kuddes gnoes en zebra’s vanuit de lucht! Een droomvlucht, tot de piloot het vliegtuigje zorgvuldig op een onverharde landingsbaan af stuurt en je – als het goed is – met beide benen weer op de grond wordt gezet…

Zou jij zo’n binnenlandse vlucht met een Cessna durven te maken?