"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

“Waar is de Mol” achter de schermen

Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van Talpa. Of ik hen misschien kon helpen bij de nieuwe uitzending van Waar is de Mol? Johnny zou samen met Lil’ Kleine, zijn verloofde en zijn vader naar Tanzania afreizen. En hoewel de route al was bepaald en het vervoer geregeld was, waren er hier en daar nog losse eindjes waar ze mijn hulp goed voor konden gebruiken.

Waar is de Mol in Oeganda

Het is niet de eerste keer dat ik benaderd ben door het televisieprogramma. In 2008 reisde Johnny de Mol samen met Doutzen Kroes naar Oeganda, en hij kwam later terug met Ilonka Elmont (wereldkampioene thaiboksen). Ook toen kwam de filmploeg, destijds van Veronica, via mijn blog bij mij terecht. Samen met het Great Lakes Safaris team wisten we voor hen twee mooie reizen samen te stellen, die uiteindelijk indrukwekkende tv-beelden hebben opgeleverd.

Waar is de Mol met Doutzen Kroes in Oeganda

Veeleisend

Een filmreis voorbereiden is niet direct de meest eenvoudige klus. Zoals je je kunt voorstellen, verschilt het aanzienlijk van een aanvraag voor een ‘standaard’ rondreis. Het heeft meer voeten in aarde; de redactie is veeleisender, stelt meer vragen en komt op het laatste moment met extra verzoeken. Begrijpelijk, want het hele programma dient zo strak mogelijk gepland te worden. Daar waar de gemiddelde toerist zich graag laat verrassen, proberen de mensen achter de schermen dit te voorkomen.  Maar ja, dan ken je Afrika nog niet…

Toch maakt juíst dit het werk zo leuk en afwisselend. Het is een uitdaging om een super-de-luxe safari lodge te vinden, die past binnen het budget maar toch het WOW-effect creëert onder het Nederlandse publiek. Om geschikte filmlocaties te vinden en alternatieven te bedenken. Om antwoord te vinden op vragen die je normaal gesproken niet krijgt. En mee te werken aan een wel heel bijzondere overnachting midden in de bush. Een plek die eigenlijk alleen gasten die met Ajabu Adventures gereisd hebben (her)kennen.

Waar is de Mol filmen op de markt in Arusha Tanzania

Unieke TV

Het is een paar weken hard werken, waarin de meeste aandacht uitgaat naar het zo perfect mogelijk voorbereiden van de film trip. Om zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Maar als het dan inderdaad vlekkeloos verloopt en de (B)N’ers tevreden naar huis keren, is dat het dubbel en dwars waard. Of om Johnny de Mol te horen zeggen dat het “unieke TV” heeft opgeleverd. En niet te vergeten die zak dropjes en stroopwafels die de ploeg uit Nederland voor je heeft meegenomen!

Nieuwsgierig naar de uitzending? Ik wel! Dus kijk “Waar is de Mol” a.s. dinsdag 27 november om 20.30 uur op SBS6! 

2 reacties

  1. Ivo Berg

    Mag ik vragen in welke accomodaties er werd verbleven tijdens de aflevering?

    • Back to Africa

      Natuurlijk! De eerste lodge, met het weeshuis, was Rhotia Valley Lodge nabij Karatu. In de Serengeti verbleven ze in de superdeluxe One Nature Nyaruswiga en op Zanzibar was het Xanadu Villa. Inspiratie voor je eigen reis misschien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: