Met haar 84 jaar is ze nog steeds een karakteristieke en levendige verschijning. De energie straalt van haar af. Behalve het witgrijze haar en de rimpels die haar gezicht sieren, lijkt ze nog sprekend op dat jonge meisje dat bij de chimpansees in het regenwoud zat.

Jane Goodall was 26 jaar toen ze naar Afrika vertrok. Per toeval ontmoette ze daar Louis Leakey, een beroemde antropoloog, die haar de kans gaf om onderzoek te gaan doen bij de nog vrijwel onbekende chimpansees. Ze reisde af naar het dichte oerwoud van Gombe Stream National Park, aan de oevers van Lake Tanganyika, om deel uit te maken van de leefomgeving van de chimp families.

David Greybeard

Langzaam maar zeker werd ze steeds meer in hun wereld toegelaten, gaf ze hen namen en ontdekte ze hoe intelligent ze waren. Haar beroemdste ontdekking is wellicht hoe de chimp genaamd David Greybeard doelbewust een stokje gebruikte om termieten uit een termietenheuvel te vissen. In de jaren daarna haalde ze haar universitaire graad, vervolgde ze haar studie bij de chimpansees en in 1977 richtte ze het Jane Goodall Institute  op.

Tegenwoordig is ze meer onder de mensen dan onze naaste verwanten te vinden. Zelfs op haar leeftijd reist ze nog 300 dagen per jaar, geeft lezingen overal ter wereld en probeert mensen te inspireren. Deze maand zocht ze zelfs weer even Tanzania op, en de kans op een persoonlijke ontmoeting liet ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan.

This is me, this is Jane

Jane Goodall’s bezoek aan Arusha begint met een cocktailavond bij Arusha Coffee Lodge. Omringd door een select groepje mensen deelt ze haar verhaal en is er gelegenheid om een kort persoonlijke praatje met haar maken. Vanaf het moment dat ze verschijnt, weet ze je aandacht te trekken en blijft die vasthouden. Haar heldere stem, haar zachte gelaatstrekken, haar sprankelende ogen en het boeiende verhaal doorspekt met de nodige humor. Op politiek gebied bleef ze terughoudend maar liet zo nu en dan wel duidelijk doorschemeren hoe ze over personen als Donald Trump dacht.

Persoonlijke ontmoeting met Jane Goodall in Arusha Tanzania

Bezoek aan Kennedy House School

Maar het zijn niet alleen de volwassenen die haar aandacht krijgen, ze komt met name voor de jeugd. Jane is er namelijk van overtuigd dat de toekomst in de hand van onze kinderen ligt. Met deze gedachte heeft ze in 1991 het Roots & Shoots programma opgezet, om hiermee jongeren te inspireren.

Jane Goodall bij Kennedy House International School

De dag na mijn persoonlijke ontmoeting brengt Jane Goodall een bezoek aan de school van Julian. Ook hen vertelt ze over haar leven met de chimpansees en over de belangrijkste boodschap die ze van haar moeder heeft gekregen, welke ze ook aan deze kleintjes wil doorgeven: never give up.

“My greatest reason for hope is the spirit and determination of young people, as they know what the problems are and have the tools to take action.”

Hoewel Julian nog (te) jong is om werkelijk te begrijpen hoe bijzonder deze vrouw is, die zelfs ouder is dan zijn eigen oma, vond hij haar bezoek misschien wel net zo spannend als ik. En hopelijk herinnert hij zich haar nog, wanneer hij over een jaar of zes zelf voor het eerst een chimp tracking maakt…!

Heb jij Jane Goodall, of een andere inspirerende persoon, ooit mogen ontmoeten?