Inmiddels zijn we twee dagen in mei en ligt wat officieel de natste maand van het jaar is achter ons. In werkelijkheid is er ‘slechts’ 160 mm gevallen. Nadat vorig jaar het korte regenseizoen van november in z’n geheel werd overgeslagen, zijn ook deze cijfers aanzienlijk lager dan het jaargemiddelde – of de 252 mm van april 2016.

Ik kan me herinneren dat, toen we hier net waren in 2014, ik soms hele dagen het huis niet uit kon (met een zeer energieke peuter!) omdat we ‘opgesloten’ zaten door de regen. Dit soort situaties zijn dit jaar bijna nog niet voorgekomen. Het regent veelal ’s nachts of ’s ochtends, blijft nog even bewolkt en rond het middaguur komt de zon tevoorschijn. Ideaal! Maar wederom een teken van de klimaatverandering.

Dilemma

Toch merk ik dat ik dagelijks met de regenbuien bezig ben, zeker wanneer er een afspraak gepland staat. Heeft het vannacht veel geregend? In welke staat is de weg? Zou ik naar mijn afspraak moeten bellen of de weg überhaupt begaanbaar is? Dergelijke vragen spelen in deze periode regelmatig door mijn hoofd. Zo komt het wel eens voor dat ik het bezoek aan kantoor noodgedwongen afblaas omdat, na een hele nacht regen, de weg zo glad is als een ijsbaan. Of dat ik onderweg naar mijn werk overvallen word door een regenbui en maar ergens een kop koffie ga drinken om de weg de kans te geven op te drogen.

Dakar in Tanzania

De weg naar school

Dakar in Tanzania

De route naar school is zelfs bij hevige regenval nog tamelijk begaanbaar, waardoor Julian (helaas!) geen excuus heeft dat hij door de regen niet op school kan komen. Afspraken bij vriendjes of een verjaardagsfeestje vergen echter in deze tijd van het jaar toch weer wat extra vaardigheden. Dan dien je toch steile, rotsachtige paadjes te trotseren waar je stapvoets naar boven klimt. Diepe waterplassen waarbij je slechts kan gissen dat de ondergrond hard is. Of brede modderpoelen waar je de auto op hoop van zegen over het minst modderige stukje manoeuvreert. Eén geluk, mocht je er zelfs met de 4WD niet meer uit komen dan zijn er altijd wel vriendelijke mensen die, al dan niet tegen een kleine vergoeding, je uit de penarie modder willen helpen.

Vriendelijke omstanders die je een helpende hand bieden

Helpende handen – Foto: Andrew Marinkovich

Held

Om eerlijk te zijn, ben ik dus niet bepaald een held als de 4WD er (mogelijkerwijs) aan te pas dient te komen. Ondanks dat ik met mijn 10 jaar Afrika ervaring toch aardig gewend zou moeten zijn aan het chaotische verkeer en de slechte wegen. Maar het regenseizoen maakt het dagelijks leven hierdoor toch wel een tikkeltje avontuurlijker!

Heb jij je wel eens in een lastige situatie op de weg bevonden?