Hun handen zijn net als die van ons. Hun gezichtsuitdrukkingen verrassend herkenbaar. En de manier waarop ze met elkaar omgaan, lijkt sterk op onze onderlinge relaties. Er is geen ander dier dat zo nauw verwant is aan de mens; we delen maar liefst 98% van ons DNA! In Afrika leven nog zo’n 170.000 tot 300.000 chimpansees in het wild. Maar waar moet je nou precies zijn om ze goed te kunnen zien? Ik zal vandaag de drie toplocaties voor een bijzondere chimp trekking met je delen!

Chimpansee in Kibale Forest in Oeganda

1. Kibale Forest in Uganda

Uganda is bij uitstek een land om (mens)apen te zien. Alleen al Kibale Forest National Park telt dertien verschillende primaten en kent de hoogste dichtheid ter wereld. Niet gek dus dat dit één van de beste plekken in Afrika is om de chimpansees op te zoeken.

Vroeg in de ochtend start je onder begeleiding van een ranger een stevige wandeltocht naar de familie chimpansees. Vaak hoor je hun roep al van ver weergalmen in het bos. En plotseling zijn ze overal. In de toppen van de bomen, op zoek naar fruit en bladeren, of met geluk rondstruinend op de grond. Ze communiceren met elkaar, zijn continue in beweging en je blijft je verbazen door hun wonderlijke menselijke trekken.

Verblijfstip: Verblijf in één van de luxe tenten of comfortabele cottages van Primate Lodge Kibale, gelegen midden in het regenwoud. Vanaf je privé-veranda heb je goede kans om verschillende primaten, of met een beetje geluk de chimpansees zelf, te bewonderen.

Greystoke Mahale Camp to track chimpansees in Tanzania

2. Mahale Mountains in Tanzania

Tanzania is hét land om de Big 5 te spotten. Maar verborgen in het verre westen ligt een waar chimp paradijs. De locatie is uniek, met de dichtbeboste hellingen van de Mahale Mountains die uitlopen in een verlaten zandstrand aan de rand van Lake Tanganyika. Aan wegen ontbreekt het, daarom is deze plek enkel per boot te bereiken.

Naast prachtige trektochten door het regenwoud op zoek naar de grote groep chimpansees, kun je hier ook vissen op het meer, een duik nemen in het ijskoude water uit de bergen of op het strand met een drankje in je hand genieten van een prachtige zonsondergang.

Verblijfstip: Overnacht in het bijzondere Greystoke Mahale waar je vanuit je kamer direct het witte zandstrand oploopt. Met de imponerende bergen achter je en het heldere meer dat zich voor je uitstrekt, heb je het gevoel dat je de enige hier bent…

Chimp tracking in Nyungwe Forest in Rwanda

3. Nyungwe Forest in Rwanda

Een land dat qua oppervlakte bijna twee keer zo klein is als Nederland. Maar met een enorme rijkdom aan vulkanen, meren en regenwouden. Niet alleen is het één van de weinige plekken ter wereld waar je de berggorilla’s kunt vinden, op zo’n vijf uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Kigali ligt een ongerept tropisch regenwoud: Nyungwe Forest.

Nyungwe is één van de oudste bergregenwouden in Afrika en biedt een unieke mix van flora en fauna. De eeuwenoude bomen, reusachtige varens en kleurrijke orchideeën zijn het thuis van 13 verschillende primaten, waaronder circa 500 chimpansees. Naast de chimpansee trekking kun je hier ook een indrukwekkende wandeling naar de watervallen maken. Of ben jij avontuurlijk genoeg voor een sensationele Canopy Walk door de toppen van de bomen?

Verblijfstip: Combineer je chimp safari met een comfortabel verblijf in één van de toplodges van Rwanda. Omringd door theeplantages en gelegen aan de rand van het regenwoud, biedt Nyungwe Forest Lodge luxe, ontspanning en prachtige vergezichten.